Väikelaste puhul, kes ümbritsevat maailma tundma õppides asju suhu toppima kipuvad, põhjustavad lämbumisjuhtumeid Ameerika pediaatria-akadeemia andmetel enamasti toidupalad, lelud ja mündid.

"Kui laps midagi ohtlikku alla neelab või kurku tõmbab, on lapsevanemate või hooldajate esimeseks reaktsiooniks sageli pakkuda lapsele midagi juua või süüa, aga meie seda ei soovita," rääkis Minnesota osariigis Rochesteris tegutseva William W. Mayo nimelise polikliiniku lastearst dr Grace Arteaga.

"Pealeselle ei tohiks lapsevanemad üritada lapsel oksendamist esile kutsuda. Selle asemel tuleks laps võimalikult kiiresti arsti juurde või traumapunkti toimetada."

Kui laps hakkab pärast võõrkeha allaneelamist tugevalt köhima, julgustage teda köhimist jätkama ja ärge ise protsessi sekkuge.

Juhul kui allaneelatud või kurkutõmmatud objekt aga ummistab hingamisteed, laps ei suuda enam köhida ja tema hingamine muutub raskeks, peaksid lapsevanemad või hooldajad andma lämbumisvastast esmaabi nn viis-pluss-viis-meetodil.

Esiteks kloppige last peopäkaga viis korda tugevalt abaluude vahelisele seljapiirkonnale. Lapse pea/ülakeha peab olema allapoole suunatud.

Seejärel sooritage viis korda nn Heimlichi võtet — asetage käed lapse selja tagant ümber keha risti ülakõhule nabast ülespoole ja tõmmake käsi järsu liigutusega tugevasti üles enda poole.

Nii kerkib kõhus rõhk, mis liigutab vahelihast ülespoole ja surub õhu kopsudest hooga välja.

Imikutele Heimlichi võtet teha ei tohi, kuna see võib last vigastada; selle asemel vajutage lapse rindkerele/rinnakule eestpoolt.

Lööge lapsele vaheldumisi viis korda seljale ja vajutage viis korda rinnakule, kuni hingamisteedesse sattunud võõrkeha vallandub. Samal ajal peaks keegi kindlasti telefonitsi kiirabi kutsuma.

Sülelastele lämbumisalase esmaabi osutamise protseduur on teistsugune.

Hoidke imikut, nägu allpool, käsivarrel. Lapse pea peaks jääma kehast madalamale. Kloppige väikelast teise käe peopäkaga suhteliselt jõuliselt vastu selja keskosa.

Maa külgetõmbejõud koos käelöökidega peaks imiku hingamisteid blokeeriva võõrkeha valla loksutama.

Dr Arteaga hoiatas sõrmega koukimise eest, mis võib võõrkeha hoopis sügavamale lapse hingamisteedesse suruda.

Artikli koostamisel on konsulteeritud asjatundjatega Tallinna Lastehaiglast; suur aitäh neile.