Tavapäraselt on selle kaheksajalaliigi (sünge kaheksajalg, ingl Gloomy Octopus, lad Octopus tetricus) esindajaid peetud üksildasteks loomadeks, ent uus avastus võib tähendada, et arvamus vajab korrigeerimist. „Linn“ on merepõhjas umbes 10-15 meetri sügavusel veepinda ja selle mõõtmed on 18 korda 4 meetrit. Octlantise hooneteks on liivast ja merekarpidest urud, mille arhitektideks ja ehitajateks on kaheksajalad.

Rahvusvaheline teadlastetiim filmis Octlantise elu kokku kümne tunni jagu. Nähti, kuidas kaheksajalad kohtuvad, koos elavad, suhtlevad, võõraid kaheksajalgu minema ajavad ja isegi seda, kuidas nad üksteist aeg-ajalt urust välja tõstavad. Paistab, et Octlantis on kaunikesti karm paik, kus elada, öeldakse uurimuses. Lisaks on kaheksajalad parajad prügistajad: linnast leiti vedelemast rohkelt nahka pistetud molluskite kodasid, mida oli aeg-ajalt kasutatud ka urgude ehitamiseks.

„Need käitumismallid on põhjustatud looduslikust valikust ja võivad olla märkimisväärselt sarnased selgroogsete keerukatele sotsiaalse käitumise viisidele,“ märgivad teadurid. „Selles võime järeldada, et õigete tingimuste puhul võib evolutsioon paljude erinevate organismigruppide puhul viia sarnaste tulemusteni.“

Octlantis asub Ida-Austraalia ranna lähedal Jervise lahes. Selle lähedusest on leitud teinegi kaheksajalalinn, millele anti nimeks Octopolis.

Seda, kuidas ja miks linnad tekkinud on, teadlased öelda ei oska. Octopolis näib olevat moodustunud mingi tuvastamata inimeste valmistatud objekti ümber, mis on umbes 30 sentimeetri pikkune ja on kuidagiviisi merepõhja jõudnud. Octlantises sellist keskset eset pole. Teadlased arvavad, et võib-olla meelitasid kaheksajalad kohale hoopis merepõhjast väljaulatuvad kivid, mis muidu tasase ja lameda põhja selles paigas silmatorkavamaks teevad.

Tavaliselt saavad kaheksajalad kokku vaid paaritumiseks ning lähevad pärast seda oma teed. Nüüd aga on tarvis uurida, miks nad sellistes paikades nagu Octlantis siiski koos olla soovivad.

Mõlemas piirkonnas on küllaga toitu, ent need paigad on atraktiivsed ka kiskjatele. Octlantis näib olevat, nagu öeldud pigem vägivaldne ja agressiivne paik, kus elada. Võimalik on, et tegelikult on sellised kaheksajalalinnad alati olemas olnud, kuid alles nüüd on meil olemas tehnoloogia, millega neid märgata ja monitoorida.