Haid kujutatakse ette ikka vete kõige jubedama kiskjana, kes toitub oma loomsaagist üsnagi verisel ja armutul moel. Hoidis ju kultusfilm "Lõuad" omal ajal nii mõnegi kartliku inimese mereveest eemal. Kuid see ettekujutus võib muutuda, sest vähemalt üks hailiik sööb hea meelega ka taimset toitu.

Florida rahvusvahelise ülikooli teadlased esitlesid sel nädalal uuringut, mis tõendas, et noored tanu-vasarhaid (Sphyrna tiburo), kes elavad Ameerika lõunaranniku vetes, söövad mererohtu ning suudavad seda ka seedida ehk seeläbi taimedest toitaineid saada.

Noorte haide toitumisharjumuste uurimiseks püüdsid teadlased paar looma loodustest kinni ja panid nad oma laboris eridieedile: neile pakuti toitu, mis koosnes 90% ulatuses mererohust ja 10% kalmaarist. Haide väljaheited analüüsides leitigi üllatuslikult, et lausa 58,6% taimetoidust on nad suutnud ära seedida.

Miks see leid üllatuslik on? Sest lihasööjate loomade organismis puuduvad tavaliselt ensüümid taimede koostises oleva, tugeva kestaga tselluloosi lagundamiseks. Teadlased arvavad, et uuritud haidel on kõhus eriline mikrobioom, nagu inimestelgi, mis aitab neil taimi seedida.

Teadlased ei ole kindlad, kas taimetoit haidele ka päriselt meeldib või tuleb selle söömine sellest, et need konkreetsed tanu-vasarhaid on veel nii noored, et nende jahiinstiktid pole veel välja arenenud ja nad ei oska endale loomset toitu lihtsalt hankida.

Igal juhul on nad aga tõenduseks sellest, et hai võib olla ka omnivoorne loom: süüa taimi ja saada neist ka eluks vajalikke toitaineid.

Vaata Florida teadlaste uuringu kokkuvõtet videost: