Uus liik, kellele pandi nimeks olinguito, elab Colombia ja Ecuadori Andides, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Umbes 35 cm pikkune ja 900-grammine kiskja meenutab oma laiali hoidvate kõrvade, punakaspruuni kasuka ja suurte tumedate silmadega kassi ja kaisukaru ristandit.

Öise eluviisiga loom elab puuvõrades. Tema elupaigad asuvad Ecuadori ja Colombia Andides. Liik kuulub seltsi Carnivora (lihasööjad), kuigi peamiselt toitub loom puuviljadest ja putukatest.

Vastavastatud loom ristiti väikese keha tõttu olinguitoks. Tegelikult polegi see loom nii uudne, sest näiteks USA loodusloomuuseumides on mitu selle looma topist, mis on seni ekslikult liigitatud olingoks, väikeseks imetajaks pesukarulaste sugukonnas.

Kui Smithsoniani loodusloomuuseumi teadlane Kristofer Helgen uuris olingode kogusid, pani ta tähele, et mõni neist eristus teistest oma paksema kasuka ja väiksema kolju poolest.

Helgenil tekkis kahtlus, et loom võis olla siiani avastamata liik – ja nii oligi. Mitmel ekspeditsioonil Andidesse leidis Helgen oma meeskonnaga tuhandeid elavaid olinguitosid ja DNA-analüüsid kinnitasid, et see väike pesukaru on täiesti omamoodi loom.

Uue liigi avastamine on märkimisväärne, sest uusi lihasööjaid imetajaid avastatakse väga harva.

Samas piirkonnas avastati 1978. aastal umbes 20 cm pikk kärplane Mustela felipei.

Maailmamastaabis avastati uus lihasööja imetaja viimati 2010. aastal Madagaskaril, kui seal leiti tsiibetkaslaste sugukonda kuuluv Durrelli pruunsabamungo.