Howstuffworks.com vahendab, et tegu on sünteetilise biomaterjalini. Kui seda hambaravis kasutada, annab see katkises hambas säilinud tervetele hambarakkudele ülesande taasluua hamba luine osa ehk dentiin. Tulemuseks on see, et katkised hambad ravivad end ise ja kasvavad kinni.

Teadustöö pole veel avaldatud, ent huvi selle vastu on juba väga suur. Uus meetod sai alguse uuringute eestvedaja Adam Celizi vestlusest aasta tagasi ühe Harvardi tudengiga, milles nad leidsid, et tõsiselt haigete hammaste puhul peab olema juurekanali ravist mingit laadi parem variant.

Juurekanali ravi puhul eemaldatakse hambast haige närvikude ja muud orgaanilised jäätmed ning täidetakse ja plommitakse hambanärvi ruumi nii, et bakteritel pole seal võimalik paljuneda. Teadlased leidsid aga, et oleks vaja uutlaadi täidist, mis teeks koostööd allesjäänud tervete hambarakkudega, selle asemel, et need lihtsalt kinni katta ja tappa.

Nii jõutigi laboritööde tulemusena uue, veel nimetu aineni. Selle puhul pole veel räägitud, kuidas see täpselt töötab. Seda esiteks sel põhjusel, et vastav teadusuuring pole veel avaldatud ning teiseks pole ka uurijad ise veel toimemehhanismi olemuses päris kindlad. Ent testid näitavad, et terved hambarakud on võimelised uue materjali omaks võtma, selle külge kinnituma ning nad hakkavad tänu selle kohalolekule end taastootma.

Järgmiseks on oodata kliinilisi katseid elusate inimeste peal ja kui kõik toimib, peaks ehk paari aasta pärast uus materjal juba turule tulema, ennustab Celiz.