Konteinerlaeva Tokyo Express kapten on 1997. aasta õnnetust ise nimetanud sajandi õnnetuseks, hiiglaslik laine paiskas ta aluse esmalt 60 kraadi kreeni, seejärel teist 40 kraadi teisele poole, nii, et kokku 62 konteinerit laevatekilt paiskus merre. Kõik see toimus mõnikümmend kilomeetrit Land's End-nimelisest neemest.

Keegi ei tea, mis edasi juhtus ja vähemalt seni pole isegi teada, mis ülejäänud 61 konteineris oli, aga igatahes Lego-osade konteiner on katki läinud, ja nüüd uhuvad laineid neid klotsikesi järjest kaldale.

Iroonia on selles, et enamik kaldalt leiduvaid mänguasju on just temaatiliselt merega seostuvad, piraatide, merekoletiste, meretaimede, päästevestide miniatuurseid kujutisi. Ja "hea õnne korral" võib mõni laps sealselt rannalt koguda ämbritäite kaupa mänguasju. Kohalikel on lausa võidujooks, seni on teada kolme Lego-kaheksajala leidmisest, aga kui sa kuuled, et naaber on leidnud "rohelise draakoni," lähed sa ka ise rannale samasugust otsima, kirjeldavad kohalikud ajakirjanikele. Kohalikud peavad ka selleteemalist Facebooki lehekülge.

Kuid hiljuti said nad teate ka teiselt poolt maakera, Melbourne'ist Austraalias, kus väideti, et ka sealsetele randadele on Tokyo Expressi laadungist pärinevaid osakesi uhtunud.

See pole küll välistatud, sest näiteks 22 aastat tagasi tagasi Vaikses ookeanis ühe laevaga põhja läinud kollaseid Hiina kummiparte on lained kandnud ka Inglismaa rannale. Tavaliselt kestab kolm aastat, et laevahuku prügi kanduks hoovustega näiteks Inglismaalt Floridasse, aga seni pole küll mingit kindlat alust väita, et selle konteineri Lego-tükke siiski mujalt kui Inglismaalt või Walesist leiaks. Teoreetiliselt oleks küll võimalik, et 17 aastaga on laineid neid kandnud isegi enam kui sada tuhat kilomeetrit, ehk tõesti planeedile mitu ringi peale.

Alates eelmise aasta märtsist on Cornwalli rannikut koristavad vabatahtlikud kogunud juba tuhat kotitäit plastikjäätmeid rannalt, millest Lego-tükke on küll vaid murdosa. Probleem on ju selles, et Lego-klotsid on andnud oma lisa meredes hõljuva lagunematu plasti probleemile, on ka võimalik, et nii mõnigi mereelanik on neid klotse ka alla neelanud ja haigeks jäänud. Aga see pole just Lego süü.

Keskmiselt sõidab maailmameredel 120 miljonit kaubakonteinerit aastas, samas kui aastail 2008-2010 kaotati merre neist keskmiselt 675 aastas, järgmisel kolmel aastal on aga merre kukkunud ja kaduma läinud konteinerite arv aastas kerkinud 2683-le. Kaptenid on selgelt lohakamaks muutunud.