Kus on meie ninasarvikud ja elevandid? Loe, miks Euroopas nii vähe megafaunat leidub

 (21)
Lompsikud
LompsikudFoto: Ilmar Saabas

Aafrikas elab palju suuri imetajaid – tiigreid, lõvisid, elevante, kaelkirjakuid, sebrasid, gnuusid ja paljusid teisi.

Ülejäänud maailmajaod on suurte imetajate poolest palju vaesemad. Miks see nii on? Värske teadusuuringu autorid väidavad, et põhjuseks pole Aafrika erilised kliimatingimused või muud keskkonnaolud. Süüdi on inimene, kirjutab ERR Novaator.

Inimtegevus on suurte imetajate arvukust mujal maailmas aegade jooksul kõvasti vähendanud. Aafrika on jäänud neile üheks viimaseks pelgupaigaks.

Arhusi ülikooli teadlased väidavad oma uuringu põhjal muu hulgas, et ilma inimese sekkumiseta elaks praegu Põhja-Euroopas peale huntide, karude ja põtrade ka näiteks elevandid-ninasarvikud.

Jens Christian Svenning ja ta kolleegid on oma analüüsi põhjal juba varem järeldanud, et viimase jääaja ja sellele järgnenud aastatuhandete jooksul aset leidnud nn megafauna väljasuremisi selgitab kõige paremini nüüdisinimese üleilmne ekspansioon.

Loe täisteksti saidil ERR Novaator!