1. Machu Picchu on 2430 meetrit üle merepinna asuv endine inkade linn Peruus, mis rajati umbes 1450 ja mis jäeti maha konkistadooride rünnaku all enam kui sajand hiljem. Elanikke linnas ei ole, kuid aastas ronib sinna kaugelt enam kui miljon turisti.

2. Nagarkot nii suurt turistide massi ei tõmba, sest Nepaal on hiilanud pigem sisemiste konfliktidega. See küla ise asub vaid 2195 meetrit üle merepinna, aga on maailmakuulus maalilise vaatega ümbritsevale Himaalajale. Elanikke on külas 3500, üha enam näeb ka Kathmandu kaudu saabunud seljakotituriste.

3. Cordes-sur-Ciel on 1222. aastal rajatud kindlustatud linn Lõuna-Prantsusmaal, et kaitsta ketseriteks kuulutatud kohalikke elanikke ristisõdijate eest. Turistid avastasid selle 20. sajandil, elanikke on linnas vaid tuhat. Kõrgus merepinnast meie Suure Munamäega võrreldav 320 meetrit.

4. Erice on Sitsiilias asuv iidne foiniiklaste koloonia, mis hiljem helleniseerus, hävitati Kartaago poolt, elas kuidagi üle vahepealsed segadusteajad, kuni 1934. aastani kandis aga 12. sajandil normannidelt saadud nime Monte San Giuliano. Vaid 750 meetrit üle merepinna, aga pilvepiiri tunde saab ikka kätte küll.

5. Sa Pa on Vietnamis, Hiina piiri ääres 1500 meetri kõrgusel asuv linn, kus näeb kauplemas peamiselt mitmesuguste etniliste vähemuste esindajaid. 138 000 elanikuga linn elab turistidemassi najal üle tõelist majandusbuumi.

6. Quito on Ecuadori pealinn, ametlikult ka kõrgeimal asuv pealinn maailmas. 2800 meetri kõrgusel on ekvaatori lähedusest hoolimata siiski suhteliselt jahe kliima. Elanikke 2,7 miljonit.

7. Calcata on pisike, vaid ligi 900 elanikuga linnake Kesk-Itaalias, mis jäeti 1930. aastatel maha, sest kardeti, et ta asub varisemisohtlikus kohas. Uuemal ajal taasavastasid selle esmalt kunstnikud ja muud boheemlased, seejärel ka turistid. Kõrgus merepinnast vaid 172 meetrit.

8. San Marino loeb end vanimaks vabariigiks maailmas, linnriigina ise asub ta kuni 657 meetri kõrgusel üle merepinna. Elanikke ligi 28 000, aga turistidelgi on seal meeldiv olla.

9. Shigatse on Tiibeti suuruselt teine linn, 3840 meetri kõrgusel, saja tuhande elanikuga, mis seni olnud pigem maailmale suletud.

10. Dubai, kui üks osa Araabia Ühendemiraatidest, ei ole just kõrgel asuv koht, aga maailma kõrgeim ehitis Burj Khalifa (829,8 m) siiski teeb sellest linna, kus on võimalik tõesti pilvepiirilt alla vaadata.

Ja pluss üks. Mõistagi Džomolungma ehk Mount Everest, mis pole küll asula, aga ometi kõrgeim tipp maailmas (8848 m) ja kui lugeda kokku kõik alpinistid, kes sinna tahaks ronida, ka ligitõmbavaim turismiobjekt maailmas. Tipus on alates 1953. aastast käinud ligi 4000, teel sinna hukkunud umbes 250 inimest.

Jaga
Kommentaarid