Varguse avastamine võttis aega, kuna loomakeste puuris väljaspool viibimine on võrdlemisi tavaline - neid kantakse erinevate hariduslike programmide tarvis vajadusel mööda maja ringi. Näitusekeskust haldava ettevõtte Insectarium tegevjuht John Cambridge ütles Gizmodole, et nad avastasid varguse eelmisel reedel, kuid kogu varastamise protsess oli alguse saanud tõenäoliselt teisipäeval.

Kui üllatavalt paljud loomakesed - hinnanguliselt 80-90% püsiekspositsioonist - oma elukohtadest kadunud olid, otsustasid töötajad kontrollida, kas nad on näituse tagaruumides, kus samuti vahel putukaid hoitakse. Nähes, et ka seal olenditest kippu ega kõppu ei ole, leidsid töötajad hoopis kaks ettevõtte töötajatele kuuluvat vormiriietust, mis olid nugadega seina sisse kinni löödud.

Turvakaamerasalvestistelt oli näha, et putukaid ja roomajaid varastasid viis ettevõtte töötajat või ettevõttega seotud isikut, kelle täpsemaid ametikohti ja seotust ettevõttega ei politsei ega firma tegevjuht ei täpsustanud. Alguses ei soovinud ettevõtte juht politseid segasesse asjaloosse segada, kuid mõistes varguse ulatust ning selles osalenud inimeste hulka, otsustas ta siiski ametivõimude poole pöörduda.

Putukanäituse ala

Vargad olid nii jultunud, et näppasid ära isegi terved kolooniatäied putukaid. "Selleks, et saaksime putukaid oma püsinäitusel kasutada, on meil tagaruumides tihti nende kolooniad, kus isendid elavad," selgitas Cambridge. Mehe hinnangul võis igas koloonias olla umbes paartuhat sitikat.

Varastatud putukate hind on umbes 50 000 dollarit, kuid samas on tegemist ainult hinnanguga. Arvestada tuleb ka seda, et mitmed varastatud putukad on haruldased ning neid pole võimalik kuskilt mujalt hankida. Kuigi politsei leidis osa putukaid kahtlusaluste elukohtadest, on suurem osa olendeid siiski jäljetult kadunud.

Huvitav on ka see, et osad putukatest olid asitõendid käimasolevates smugeldamisega seotud kriminaalasjades. "Lihtsalt selle pärast, et keegi otsustab teha midagi, mis on seadusega keelatud, ei pea putukad hävitamisele kuuluma," kommenteeris Cambridge. Tema suurim soov on lõppude lõpuks lihtsalt see, et kõik putukad leiaksid tee näituseekspositsiooni tagasi.