Soome ekspert ütles kommentaariks, et haiguse vältimiseks on oluline, et rasedad naised kaaluksid väga tõsiselt vajadust troopikapiirkondadesse reisida ning turvaseksi põhimõtted on nüüd vajalikud ka Zika-ohtu silmas pidades, kirjutab ERR Novaator.

Eile teatati, et Dallase linnas tuvastati Zika-viiruse saanud inimene. Patsient polnud ise küll epideemiapiirkonnas reisinud, kuid oli seevastu olnud vahekorras Venezuelast saabunud inimesega.

"Praktikas tähendab see seda, et tuleb mõelda turvaseksi olulisusele ka selle viiruse ennetamisel. Ehk kondoomi kasutamine on efektiivne viis, kuidas sellist nakatumist ennetada," ütles Soome terviseameti juhtivekspert Carita Savolainen-Kopra Yle uudistele.

Ametlikke soovitusi pole selles küsimuses veel tehtud, sest nimetatud nakkusjuhtumi asjaolud pole veel lõplikku kinnitust saanud.

Lisaks Ladina-Ameerikale on Zika-viirust viimasel ajal tuvastatud näiteks Tais ning seetõttu peaksid rasedad naised kaaluma troopikapiirkondades üleüldse reisimise vältimist, rääkis ekspert.

Troopikas reisimisega võivad tema sõnul kaasneda ka muud terviseriskid, mitte ainult Zika-viirus.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) arutas esmaspäeval erakorralisel kohtumisel Zika viiruse plahvatuslikku levikut ning otsustas kuulutada välja ülemaailmse hädaolukorra. Otsusega on Zika-viirus kuulutatud võrdväärselt ohtlikuks näiteks Lääne-Aafrikat laastanud Ebola-viirusega.

WHO hinnangul on Zika-viirus praegu levimas rohkem kui 20 piirkonna riigis ning sellega on nakatunud tõenäoliselt miljoneid inimesi.

Zika-viirus on ohtlik väidetavalt seetõttu, et see võib ema kõhus oleva lapse aju arengut tõsiselt pidurdada ehk tekitada mikrotsefaaliana tuntud arenguhäiret. Brasiilias on viimasel ajal sündinud tuhandeid alaarenenud ajuga beebisid.

Samas pole seda seost veel suudetud teaduslikult ja kindlalt tõestada.

Peamiselt kannavad viirust edasi troopikas elavad sääsed. Võimalik on ka see, et Zika-viirus levib inimeselt inimesele sugulisel teel (viirused võivad püsida mehe seemnevedelikus kuni 28 päeva pärast paranemist) või nakatunud doonorilt vireemia perioodil võetud vere kaudu.

Eesti terviseamet teatas, et Zika-viirusnakkus on endeemiliselt levinud Aafrikas, Kagu-Aasias ja Okeaanias. Alates aprillist 2014 on täheldatud Zika-viirusnakkuse epideemilist levikut Kesk- ja Lõuna-Ameerikas. Riskipiirkonnad leiab Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) kodulehelt.