Kõik sai alguse kahe aasta eest Louisianas moodustunud neeluaugu radariülesvõttest, mida California osariigis tegutseva NASA reaktiivuuringute laboratooriumi JPL teadlased põhjalikumalt uurida otsustasid.

„Pärast neeluaugu tekkimist Louisianas otsisin selle kohta täpsemat teavet ja analüüsisin olemasolevaid andmeid. Meie jaoks oli suur üllatus, et neeluauk oli meile tegelikult nähtav,“ rääkis NASA radiolokatsioonispetsialistist teadur Cathleen Jones.

Jonesi uurimisrühm täheldas märke, mis aitasid neil tuvastada neeluauke enne ümbritseva pinnase kokkuvajumist. Vaatluseid sooritati ülivõimsa, ent paraku väga kuluka seireagregaadiga, nn interferomeetrilise tehisavaradariga (ingl Interferometric Synthetic Aperture Radar, lüh InSAR).

„Ma töötan lennukiradari-projekti juures ning selle rakendamine on nii raha- kui ka ajakulukas,“ kommenteeris Jones. „Sellise uurimuse jaoks on parem kasutada tehiskaaslasi, mis võimaldaksid midagi enamat kui esialgne pilootuuring. Juba praegu on selleks kõlbulikud tehiskaaslased olemas ning USA kavatseb tulevikus lansseerida veel ühe.“

Jones avaldas lootust, et tulevikus töötatakse välja vähem kulukas tehniline lahendus, mis tema osutusel võiks aidata säästa kinnisvara ning tõenäoliselt isegi inimelusid.

Florida osariigi Seffneri linna elanik Jeffrey Bush hukkus 2013. aasta veebruaris, kui tema eramu langes ootamatult avanenud neeluauku. Samas osariigis Clermonti linnas varises mullu augustis neeluaugu tõttu kokku puhkekodu. Hiljuti neelas aga sarnane auk endasse terve rea autosid Corvette'i muuseumis Kentuckys.