Vähese veetarbimise korral tekib janu. Kuid kas inimese organism suudab väljendada ka vitamiinide vaegust, küsis lugeja. Näiteks kui organismis pole piisavalt A-vitamiini, kas tekib isu porgandite järele?

Ajakirjale Imeline Teadus vastab toitumisteadlane Mai Maser:

Vitamiinid kuuluvad asendamatute mikrotoitainete hulka. Neid on vaja väga väikeses koguses ja meid varustab vitamiinidega mitmekülgne igapäevane toit.

Otsest nälga ja vajadust ühe või teise vitamiini järgi organism ise ei tunne. Pealegi sünteesitakse mõningaid vitamiine seedekulglas mikroobide poolt ning mõnda üksikut on võimeline ka keha ise valmistama.

Lisaks on veel võimalus, et toiduga saame vitamiini eelühendi ning sellest valmistab organism ise vajaliku vitamiini (näiteks karotenoididest A-vitamiini).

Vitamiinidel on enamasti ainevahetust reguleeriv toime. Kuigi vitamiine vajame väikeses koguses, ei saa neid teiste toitainetega asendada. Oluline on teada, et organismil on teatud vitamiinivarud alati olemas.

Seega, isegi kui me ei saa toidust mõnd vitamiini, ei põhjusta iga selline kõikumine veel vitamiinide vähesusest tingitud häireid. Kehas on vesilahustuvate vitamiinide tagavara umbes kolmeks nädalaks, rasvlahustuvate varu aga 3 kuni 5 kuuks või ka pikemaks perioodiks.

Kuid vaatamata sellele on pikaajaline vitamiinipuudus halb. Kui tagavarad vähenevad, võivad tekkida esmalt mikrokahjustused, mis omakorda muudavad keharakud tundlikuks igasugustele kõrvaltoimetele, on siis selleks kas üldine töövõime vähenemine, vastuvõtlikkus nakkushaigustele, peavalud, liigesvalud, südamekloppimine jm.

Selline seisund võib tekkida ajutise vitamiinide vaeguse korral ning seda nimetatakse hüpovitaminoosiks. Tüüpiline näide on kevadväsimus.

Kui aga vitamiinivarud taastuvad, siis need haigusnähud kaovad jälgi jätmata. Konkreetsemalt näiteks A-vitamiini puudusest tekivad silmade kuivus, nahakuivus ja vananenud välimus, ka kasvuhäired ja häirub sugurakkude moodustumine.

Kahjuks ei anna sellised häired informatsiooni mingi konkreetse toidu vajalikkuse kohta ning ei avaldu ka isuga vastava toidu järele.

Kui aga üks konkreetne vitamiin täiesti puudub, siis sellist seisundit nimetatakse avitaminoosiks. Avitaminoos põhjustab organismile tõsise haiguse ning tekitab püsivaid terviseprobleeme.

Näiteks skorbuut tekib C-vitamiini täielikust puudumisest. D-vitamiini puudus põhjustab muutusi luudes, hammaste lagunemist ja lihaste lõtvust. Nendele tunnustele vaatamata ei teki aga isu rohkem piima juua...