Aevastamise, köhimise ja palaviku kõrval võib mure kaaskodanike nakatamise pärast olla kõige ebameeldivam asi nakkusliku külmetushaiguse juures. Kas te olete aga ikka kogu haigusnähtude püsimise aja vältel nakkav?

MedicalNewsToday.com osutusel on vastus üsna kategooriline „jah“. Haigusnähte nagu köha ja aevastamine kutsuvad külmetusnakkuste viirused organismis esile selleks, et haigustekitajad saaksid pindade puudutamise kaudu levides või õhku pihustatuna nakatada järgmiseid ohvreid.

Ehkki ajapikku võib sümptomite ägedus raugeda, on haige inimene nakkav kogu selle aja vältel, mil tal nina tatine või hingamine kahisev on.

Gripinakkus toimib üsna samamoodi, ehkki sümptomid kalduvad olema rängemad kui tavalistel külmetushaigustel. Ehkki on tõsi, et haige inimene on kõige nakkavam haiguse esimesel kolmel päeval, on viiruse levitamine kaasinimestele võimalik senikaua, kuni püsivad haigusnähud. Gripp kestab enamasti kaks kuni kümme päeva.

Enne haigusnähtude ilmnemist on nakkuse levitamise tõenäosus väike, ehkki CDC (Centers for Disease Control and Prevention, USA epidemioloogiateenistus) hoiatab, et viiruse levitamine on võimalik ka kuni ühe päeva jooksul enne sümptomite avaldumist.

Kui teil pole haiguse ajal võimalik kaaskodanike seltskonda vältida, püüdke haigustekitajate levikut piirata sellega, et te ei köhi ega aevasta endale pihku, et pesete sageli käsi ja kasutate nina pühkimiseks alati pabertaskurätikut. Nii käitudes vähendate viirusnakkuse edasilevimise ja teiste inimeste tervise nädalaks ajaks nässukeeramise tõenäosust maksimaalselt.