Shauni sõnul pidas ta juba koolipoisina kodus lemmikutena sisalikke ja madusid, kellele ta ehitas erinevaid puure ja akvaariume. „Oma esimese krokodilli sain 2002. aastal, kui olin saanud vastava litsentsi. Kaks aastat hiljem ostsin oma kihlatuga maja ning krokodill tuli meiega.“ Shaun, ta abikaasa Lisa ja nende väikesed lapsed elasid pisikeses majas Oxfordi äärelinnas.

Kuurides, mis hõlmasid vaid ruudukese nende aiast, oli tal aga 10 krokodillist koosnev kogu – suurim Suurbritannias. Ja see oli alles algus ... 2007. aastal elas Shaun napilt üle verehaiguse ja sellest taastudes otsustas ta ellu viia oma ülima roomajatega seotud unistuse – avada Suurbritannia esimene krokodillide loomaaed, kus on esindatud kõik maailma 23 krokodilliliiki.

Ja kui tõsielukanalil Viasat Nature jooksev sari Shauni tegemistest keskendub sellele, kuidas krokodillimees üritab luua midagi, mida keegi teine veel Inglismaal loonud pole, siis tänaseks on Shauni üks suurimaid unistusi teostunud. Tal oma loomaaed Inglismaal – Crocodiles of The World, kus võib näha kõiki erinevaid krokodilliliike, mis maailmas olemas on, sealhulgas alligaatoreid. Kokku elab loomaaias 120 krokodilli.

„Arvan, et see oli hirm,“ sõnab Shaun, kui üritab selgitada, mis teda krokodillide juures niivõrd paelus. „Mäletan, kuidas karjusin teleri ees loodusfilme vaadates, kui näidati, kuidas krokodillid ootasid gnuusid ja sebrasid jõge ületama. Olin hämmingus, kuidas nad krokodille ei näinud.“

Hirm või teatav ohutunne on siiani olemas. „Tegemist on loomadega, keda saame paremini tundma õppida, kuid nendega ei saa suhelda nagu lemmikutega,“ räägib iseõppinud ekspert. „Või noh, sa saad, kuid lõpetad siis tõenäoliselt haiglas!“

Shaun teab, millest räägib ja seda isiklikust kogemusest: 2011. aastal sai ta oma kasvandiku käest pureda. Tulemuseks mõranenud sõrmenukid ja jalanärvi vigastus. „Tegu ei olnud tõsise rünnakuga, sest vastasel juhul oleksin kaotanud käe või jala, kuid tegu oli meeldetuletusega olla alati 100% valvas.“

Shaun suhtub oma loomaaeda väga kirglikult. Tema sooviks on suurendada üldsuse teadlikkust krokodillidest ning aidata kaasa ohustatud krokodilliliikide kaitsele. Kõik loomaaias elavad krokodillid on sündinud vangistuses ning Shaunil on õnnestunud nende arvukust vangistuses ka tõsta.

Näiteks 2009. aastal õnnestus Foggettil kunstlikult paljundada ohustatud kääbuskrokodilli (Osteolaemus tetraspis), mis oli suureks läbimurdeks. „On väga harv, kui kõikidest munadest krokodillipojad kooruvad ning meil koorusid 20 munast 20 krokodilli,“ rõõmustas Foggett. Märkimisväärne on ka kaheksa kriitiliselt ohustatud Siiami krokodilli arvukuse suurendamine, mis tõstis seeläbi liigi arvukust ülemaailmselt ligi 2%.

Telekanali Viasat Nature vahendusel saab juba sel pühapäeval, 6. detsembril kell 20.05 jälgida Foggetti teekonda nelja kuu jooksul, kui ta loobub oma tööst tislerina, et puhuda hoog sisse oma unistustele.

Viasat Nature’it näeb Viasati vahendusel või läbi suuremate kaabeloperaatorite (Elion, Starman, STV).