Hai maksast saadav aine skvaleen on kosmeetikas tihti kasutatav niisutav ja antioksüdantne koostisosa. Seda kasutatakse ka malaaria- ja gripivaktsiinides kui vahendit, mis suurendab immuunsüsteemi vastust. Juba praegu tapetakse hinnanguliselt 2,7 miljonit haid aastas nende organismis sisalduva skvaleeni pärast.

Haide kaitset propageeriv mittetulundusühing Shark Allies prognoosib aga USA raadiokanali NPR teatel, et täiendavalt võidakse tappa umbes 500 000 haid aastas, kui hai maksast pärineva skvaleeni põhine koroonavaktsiin osutub tõhusaks.

"Probleem on selles, et skvaleeni, mida kasutatakse COVID-19 vaktsiini koostisosana, nähakse kui midagi, mis on vältimatu. Testimise järel võib see muutuda „tavaliseks koostisosaks" ja midagi muud enam ei testitagi," ütles Shark Allies juht režissöör Stefanie Brendl.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel oli 2. oktoobri seisuga kliinilises ja prekliinilises hindamises 193 koroonaviiruse vaktsiini. Vähemalt viis neist sisaldab haiskvaleeni.

Brendl ütles, et skvaleeni esineb sellistes toorainetes nagu oliiviõli, suhkruroog, nisuidud, bakterid ja pärm, kuid haimakstast olevat seda tootjate hinnangul odavam saada ja kogused on suuremad.

"Meie soov on, et hakkaksime alternatiive katsetama, sest pikas perspektiivis ei saa me globaalsetele vajaduste rahuldamiseks loota loomsetele ressurssidele," ütles ta.

Ookeani loomade säilitamine võib tema sõnul säilitada ülejäänud meie ökosüsteemi - ka inimesed. "Nad hoiavad meie kalavarusid tervena, säilitavad toiduahelat, hoiavad haigusi teistest loomapopulatsioonidest eemal," ütles ta.