Daraprimiga ravitakse toksoplasmoosi ja malaariat ning eriti efektiivne on ravim nende patsientide puhul, kel on mingil põhjusel nõrk immuunsüsteem - näiteks HI-viiruse kandjad, keemiaravi saajad ja rasedad. Daraprim on Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) koostatud põhiravimite nimekirjas. Ent eelmisel aastal, nagu öeldud, ostis Shkreli ettevõte Turing Pharmaceuticals ravimi ära ja tekitas üleöö kordades hinda tõstes paljudes mõistetavat nördimust.

Sydney keskkooliõpilased valmistasid kooli laboris 3,7 grammi Daraprimi põhikoostisosa pürimetamiini. Õpilased olid proovinud seda koostisosa sünteesida eelmise aasta septembrist saati, mil Shkreli hinna lakke lennutas.

Pürimetamiini valmistamiseks alustasid Sydney ülikooli keemiku Alice Wiliamsoni juhendatavad keemiaringi poisid 17 grammi klorofenüül-atsetonitriiliga, mille saja grammi hind on internetist ostes dollareis 36.50. Ent meetodi pürimetamiini tootmiseks pidid nad ise välja mõtlema, kuna patenteeritud meetod oli koolilabor jaoks liiga ohtlik.

Williamson kontrollis saadud aine puhtust spektrograafiga ning tiim esitles tulemusi Austraalia kuningliku keemiainstituudi eilsel sümpoosiumil. 3,7 grammi poiste valmistatud pürimetamiini maksaks tänu Daraprimi hinnatõusule USA turul hetkel umbkaudu 110 000 dollarit.

Teistes riikides on ravim tegelikult odav - ka Austraalias näiteks saab tableti kätte ühe-kahe dollari eest. USA kõrge hinna põhjus on selles, et ehkki juba aastast 1953 müügil oleva Daraprimi patent on aegunud, kontrollib Turing Pharmaceuticals selle müüki tänu niinimetatud suletud levitusmudelile. See tähendab, et kui keegi näiteks soovib Daraprimiga konkureerima hakata, tuleb USA seaduste kohaselt kõigepealt läbi viia võrdlevad uuringud. Neis hinnatakse uut toodet Daraprimiga. Kuid kui Shkreli neile võrdlevatele testidele omalt poolt veto peale paneb, peavad uue ravimi loojad ise algusest lõpuni kliinilisi uuringuid rahastama ja need võivad miljoneid maksma minna.