Mida see "uus suvi" endast kujutab? Ülikooli kodulehel avaldatud pressiteate kohaselt on tegu perioodiga, kus õhutemperatuur püsib pikemat aega üle 40 kraadi. Ka hetkel on Austraalia talved meie talvedega võrreldes pigem soojad, vahel harva võib temperatuur aga ulatuda kuni nulli kraadini, kuid mägedes võib esineda ka külmakraade.

Tihenevad kuumaperioodid muudavad juba soojad talved aga veelgi soojemaks. "Me vaatasime ajaloolisi keskmiseid temperatuure iga aastaaja kohta ning võrdlesime neid mudeldatud andmetega. Nii leidsimegi, et varsti pole kuskil püsivat talve," ütles mudeli koostamisega tegelenud ANU teadlane Geoff Hinchliffe. Tema sõnul võib talvisi olusid tulevikus esineda vaid mõnes piirkonnas Tasmaanias.

Loodud tööriist kasutab Austraalia meteoroloogiakeskuse ja maaomanike teadusinfokeskuse andmeid ning loob nende abil visuaalsed graafikud, mis annavad mõista, kuidas kliimamuutused konkreetsetele Austraalia asulatele ja piirkondadele mõjuvad. "Lisaks andmete visualiseerimisele tahtsime me luua kõige efektiivsema visuaalse vormi, et edasi anda kliimamuutuste mõju," selgitas Hinchliffe.

Juba praegu on Austraalia kimpus kuumast tekkivate probleemidega - miljonid kalad jäävad kuivale ja hukkuvad, taevast sajab kuuma tõttu surnud nahkhiiri ning maod ronivad inimeste WC-pottidesse ja duširuumidesse, rääkimata lõõmavatest tulekahjudest. "Uus suvi" ilmselt võimendab neid probleeme tulevikus veelgi.

Austraalia teadlased on oma tööriista kõigile kättesaadavaks teinud, sellele saab pilgu peale visata SIIN.