Kliimamuutuse üllatav mõju Prantsusmaa veinide kvaliteedile


Kliimamuutuse üllatav mõju Prantsusmaa veinide kvaliteedile
Foto: Wikimedia Commons / kasutaja LoneStarMike

Viinamarjade valmimisaja ja õhutemperatuuri vahelisi seoseid uurinud teadlased nendivad, et kliimamuutuste tõttu on Prantsuse veinide keskmine kvaliteet parem kui viimase 400 aasta jooksul.

Kuldaeg võib aga temperatuuritõusu jätkudes lõppeda juba paari aastakümne pärast, kirjutab ERR Novaator.

"Veinide kvaliteedi ja koristusaja vahel on olnud traditsiooniliselt väga tugev seos. Mida varem seda tehakse, seda kõrgemalt veini tavaliselt hinnatakse. Tüüpiliselt on varajane koristusaeg nõudnud aga põuda.

Mida kuivem on pinnas, seda vähem vett sellest aurub ja seda kõrgem on pinnase temperatuur, misläbi küpsevad ka marjad kiiremini," selgitas uurimuse kaasautor Benjamin Cook, NASA kosmoseuuringute keskuse kliimateadlane.

Viimasel paaril kümnendil on aga seos kadunud. Saaki koristatakse keskmiselt kümme päeva varem. Seda isegi aastatel, mil Euroopa või Prantsusmaa põua käes ei vaevle.

Loe täisteksti saidil ERR Novaator.