Manitoba ülikooli koduleht pajatab, et nelikümmend teadlast viiest ülikoolist tahtsid uurimisjäälõhkujaga CCGS Amundsen (pildil) uurida Hudsoni lahe ökosüsteeme ja kliimamuutuste mõju neile. Et aga jääolud olid ootamatult väga keerulised ning nõudlus päästeoperatsioonide ja jääeskordi järele suur, ostustati missioon nimega BaySys ära jätta. Ekspeditsiooni juhtivteadlane Dr. David Barber ütles, et kui selgus, et teinegi nädal viivitust lisaks tuleb, oli klaar, et ekspeditsiooni eesmärke ei suudeta turvaliselt täita.

Barber ja ülejäänud teadustiimi liikmed uurisid ootamatult saabunud ohtlikku jääd ja selgitasid välja, et see on arktilist päritolu. Teadurid arvavad, et sealne jää on tänu kliima soojenemisele oluliselt mobiilsem ja sellised laevatatavuse seisukohalt kriitlised jääolud saavad tulevikus olemas märksa tavalisemad.

Ehkki mõningaid andmeid suudeti koguda, viibis kogu ettevõtmine sedavõrd, et edasine olude paranemise ootamine oleks mõjutanud uurimistöö partnereid ja paljusid üliõpilasi, kes uuringus kaasa lõid. BaySys lükati järgmisele aastale. Amundsen jätkab aga teadustööd 6. juulil okeanograafiliste uuringutega, täpsemalt uuritakse selle abiga Nunaviki (Quebeci provintsi põhjapoolne kolmandik) inuittide tervist.