Viimase kahekümne aasta jooksul on umbes tuhandest saarest koosneva saareriigi ümber vesi tõusnud seitsme millimeetri jagu aastas. Põhjuseks on kliima soojenemisest tulenev merevee tõus ja lisaks ka varasemast tugevamad passaattuuled, mis saarestiku piirkonda lisavett koondavad.

Newscientist kirjutab, et mujal maailmas tõuseb maailmameri praegu umbes kolm millimeetrit aastas, ent eeldatakse, et sajandi lõpuks on tõus kõikjal seitsme millimeetri peale kasvanud.

Austraalia Queenslandi ülikooli teadlane Simon Albert uuris aerofotosid ja satelliidipilte, mis tehtud vahemikus 1947-2014 ning leidis, et viis saart, mis eksisteerisid aastal 1947 on nüüdseks vee alla jäänud ja täielikult kadunud. Saarte suurus jäi ühe ja viie hektari vahele.

Veel kuus saart olid samal ajal kahanenud 20-62 protsendi võrra. Neist kõige rahvarikkam kannab nime Nuatambu ja seal elab 25 peret. Aastast 2011 on 11 saarel asunud maja mere roaks langenud.

Isegi juhul, kui ülemaailmsed temperatuurid jääksid praegusele tasemele, tõuseks merevesi jätkuvalt, kuna liustikud on juba nii-öelda balansist väljas ja sulavad praeguse kiirusega edasi. Tasmaania ülikooli teadlane Matt King hoiatab aga, et sellest hoolimata tuleb igal juhul piirata süsihappegaasi teket, kuna vastasel juhul läheb meil lihtsalt veel palju hullemini.

„Saalomoni saared on justkui aken tulevikku,“ sõnab King. „Terved rahvad võivad olematusse haihtuda.“