Ajakiri Biological Conservation vihjab, et selle liigi saaks üsna hõlpsalt taastada ning selleks pole vaja kaspia tiigri DNAd või midagi muud taolist. Nimelt leiti, et tegelikult on Kaug-Idas elavad amuuri tiigrid kaspia tiigritele väga, peaaegu äravahetamiseni sarnased, piisaks lihtsalt mõningate loomade Kesk-Aasiasse toomisest ja olekski kaspia tiiger jälle olemas. Rahvusvaheline teadusmeeskond, keda rahastab osalt Maailma Looduse Fond (WWF), tahabki nüüd seda teha.

Kaspia tiigri saatus määrati siis, kui Tsaari-Venemaa 19. sajandi teisel poolel Turkestani vallutas (selle aladel asuvad sellised tänapäevased riigid ja piirkonnad nagu Turkmenistan, Tadžikistan, Kasahstan, Usbekistan, Kõrgõstan, Hiina Xinjiangi regioon jne.). Metsastest aladest said põllumaad ning lisaks sellele hakkasid tiigreid lõbu, laskmistreeningu ja süstemaatilise hävitamise eesmärkidel laskma jahisportlased ja sõjaväelased. Plaan oli piirkond tiigritest tühjaks teha, et nende levila asemele saaks maaharijad elama asuda.

Tiigrid kolisid küttide eest mägedesse elama, ent ei suutnud sealsete oludega kuidagi kohaneda. Ka hulk metssigu, kes olid kaspia tiigri peatoiduseks, suri 20. sajandi alguses tänu küttimisele, loodusõnnetustele ja haigustele ja nii saigi kaspia tiiger 50-60 aastat tagasi ajalooks.

Kaspia tiigri levila.

Kaasaegne geenianalüüs näitab aga, et kaspia ja amuuri tiiger on pärit ühisest esivanemast ning esivanem hargnes eraldi liikideks alles umbes 10 000 aastat tagasi. Siis, viimase jääaja lõpul jõudis see esivanem Ida-Hiinasse. Mõned tiigrid jäid Turkestani ja neist said kaspia tiigrid, mõned liikusid edasi Kaug-Itta ja arenesid amuuri tiigriks.

Ehkki kahe liigi vahel on mõned väga väikesed füsioloogilised erinevused, peetakse neid nüüd geenitasandil praktiliselt eristamatuteks.

Kasahstanis on juba uutele kaspia tiigritele elupaik välja valitud. Seal võiks järgmise 50 aasta jooksul elada umbes 100 tiigrit. Kuuldavasti on ka kohalikud valitsus- ja looduskaitseorganisatsioonid plaanile oma heakskiidu andnud.

See tähendab aga, et piirkonda tuleb tagasi tuua ka tiigrite saakloomad, metssead ja hirved ning looduslikud veevarud tuleb üle vaadata. Ent kaspia tiigri ajaloost tagasitoomine pole võimatu, usuvad teadlased.