Nüüd teatab New Scientist ühest 18-aastasest neiust, kes sai viiruse külge emaüsas ja keda raviti viirusevastaste ravimitega esimesel kuuel eluaastal, mille järel ravi nii vanemate kui ka arstide otsusel lõpetati.

Ja nüüd tuleb välja, et ka 12 aastat hiljem on see neiu HIVist vaba. Tegemist on nähtavasti esimese korraga, kui keegi on suutnud HI-viiruse ravi tulemusel nii kaua viirusevaba elu elada.

Garantiid, et viirus ikka veel kuskil tema organismis ei peidaks, ei ole, sest ka paljud teised sarnased juhtumid on lõppenud viiruse tagasitulekuga, aga ükski patsient pole varem nii kaua ka vastu pidanud.

WHO andmetel teab vaid umbes 51 protsenti võimalikest HI-viiruse kandjatest, et neil see surmav retroviirus kallal on, 36,9 miljonist teadaolevast viirusekandjast saab praegu selle vastast ravi 14,9 miljonit.

Nüüd tervenenud naise puhul pole märgatud geneetilisi faktoreid, mis võiks teda looduslikult viiruse eest kaitsta, seega peetakse tervenemise põhjuseks siiski ravimeid, mida ta kasutas. Aga ta on tõeliseks erandiks nende hulgas, kes on võinud hirmsast haigusest jagu saada.

Kuid siiski, ka nüüd tuleb nentida, et viirusel on võime end rakkude sees ära peita.

Mullu teatati ühest juhtumist, hüüdnimega "Berliini patsient," tegeliku nimega Timothy Ray Brown, kes väidetavalt olevat HIV-vastase raviga terveks saanud, paraku tuleb siingi meelde tuletada varasemat juhtumit, 1998. aastast, mida samuti tiitliga "Berliini patsient" ehiti, kuid kes siiski viirusest lõplikult lahti ei saanud. Brown paranes väidetavalt 2008. aastal tüvirakuteraapia tulemusel, kui talle siirdati rakke inimeselt, kellel looduslik immuunsus HIV suhtes.

Ja siis on veel Prantsusmaal 14 patsiendist koosnev rühm, hüüdnimega Visconti kohort, kes olevat viirusevastase ravi tulemusel juba aastaid viirusevabad. Aga lõplikku ja kindlat vahendit patsiente täiesti terveks teha ei ole.

Lapsed, kes saavad viiruse külge oma emalt enne sündimist, määratakse koheselt viirusevastasele ravile, kuid peaaegu kõik neist on pärast ravi lõppu libisenud tagasi nakatunute hulka. Kuni viirus on kasvõi ühes rakus end peita suutnud, temast lahti ei saa.