Ameerika kassikakk (ld Bubo virginianus) on küll majesteetliku väljanägemisega röövlind, kuid lähemal takseerimisel võib tema lõhn üsna teravalt ninna karata.

Paljud ameerika kassikakud haisevad täiesti jälgilt ja selles pole süüdi mingisugused lindude feromoonid, muskusenäärmed või muu läbitungiva loomuga loomalõhna-allikas, vaid ebatavaline osa nende toiduvalikust.

Nimelt on ameerika kassikakud ainus teadaolev kiskjaliik, mille esindajad ei kohku tagasi skunke küttimast. Nende endi lõhnataju on nii kehv, et nad ei taju skunkide eemaletõukavat haisu ja saavad tänu sellele pidada neile jahti nagu kõigile muudele väikest kasvu imetajatele.
Ameerika kassikakk (Foto: Wikimedia Commons / brendan.lally)

Küttimise käigus nad mitte ainult ei kattu skungi vängehaisulise eritisega, vaid toovad pärast jahti skungi surnukeha enamasti pessa, et seda seal edasi süüa.

Ühe väliuuringu käigus leidsid uurijad ühestainsast ameerika kassikaku pesast 57 skungi jäänused.

Olukorras, kus skungid moodustavad linnu toiduvalikust nii arvestatava osa, juhtub tihtilugu, et kakud jätavad teiste saakloomade küttimise paikadesse skunkide lõhna, kuna osa nende tiibadele sattunud skunginõrest jääb taimestikuga kokku puutudes lindudest maha.