Niiske õhu põhjused

Eluruumide liigse õhuniiskuse loob inimeste tavapärane eluviis: pesu või märgade riiete kuivatamine, dušš või vanniskäik, söögitegemine, akvaariumist aurustuv ja isegi inimeste väljahingatav õhk.

Külmal aastaajal on akende ja seinte välispinnad külmad ning sooja niiske õhu kokkupuutel külmade pindadega tekib kondensatsioon. Välise külma ilma tõttu hoiavad elanikud aknaid kinni ja maja liigne niiskus ei saa ruumidest välja – seetõttu tõuseb niiskuse tase tubades märkimisväärselt. Kui ruumide suhteline õhuniiskus ületab 60 protsenti, on tingimused hallituse tekkimiseks sobivad. Kui ei võeta ette meetmeid niiskuse vähendamiseks, tekib alguses hallituse ja niiskuse lõhn ning seejärel ilmnevad hallituse nähud.

Kas kodus pole ventilatsiooni?

Akende avamise või ventilatsioonisüsteemi kasutamisega tagavad inimesed koju värske hapnikuga küllastunud õhu. Kuid sageli ei aita ka see õhuniiskuse taset vähendada, kuna väljast tulev õhk võib olla märg. Ventilatsioon aitab ainult kuiva välisõhu olemasolul. Eestis on külmal aastaajal välisõhu suhteline õhuniiskus vahemikus 80–90 protsenti. Sissetulev külm välisõhk jahutab ruumi märkimisväärselt ning teil kulub palju energiat ja raha siseõhu soojendamiseks. Vahel ei piisa kodumajapidamises olemasolevast küttesüsteemist, et väljast tulnud õhku kiirelt soojendada, seega on temperatuur seal pidevalt alla mugava õhutemperatuuri. Samuti tekitab ruumis akende avatuna hoidmine liigset müra ja kahjulikke osakesi.

Õhukuivati on parim seade liigse õhuniiskuse vähendamiseks ja hallituse vastu võitlemiseks. Enamik õhukuivateid töötab nii, et võtab seadmesse niiske õhu, seadme sees moodustub niiske õhuga külmadele pindadele kondensaat ja seejärel puhutakse kuivatatud õhk ruumidesse tagasi. Mõned õhukuivatid koguvad ruumist õhku ja soojendavad seda. Temperatuurierinevuste tõttu tekib seadmesse vesi. Õhus olev niiskus (kondenseerumine) kogutakse selleks ettenähtud mahutisse või juhitakse vooliku kaudu otse kanalisatsiooni.

Kuivati ​​valimisel pöörake tähelepanu selle toimivusele ja tootja soovitatud maksimaalsele tööpindalale. Alati on parem valida võimsam, tõhusam seade, mis kuivatab õhku kergemini ja kiiremini kui nõrk seade. Ebapiisav õhukuivati ei vähenda isegi jätkurežiimil töötades liigset niiskust püsivalt kuni 50 protsendini, mis on inimeste ja nende elukeskkonna jaoks parim. Näiteks 60–70 ruutmeetri suurusel alal ei piisa 40–50 ruutmeetri suuruse ruumi jaoks mõeldud õhukuivatist. Selline seade töötab märkimisväärselt kauem, see kulub kiiremini, suurendab elektrikulusid ega pruugi vähendada õhuniiskust mugavale tasemele. 70 ruutmeetri suuruste ruumide korral peab õhukuivati ​​suutma toatemperatuuril koguda 8–10 liitrit vett päevas (enamasti kirjutavad tootjad tehnilistesse tingimustesse niiskuse kogumise tulemused laboritingimustes, s.o +35 kraadi Celsiuse järgi ja 90 protsenti niiskust).

On ka seadmeid, mis koguvad päevas vaid 200 milliliitrit või isegi ainult 50 milliliitrit vett. Sellised õhukuivatid on ette nähtud kasutamiseks väikeses garderoobis, kummutis või sahtlis. Nendest ei piisa ruumide, kogu korteri või maja õhu kuivatamiseks.

Kuivati valimisel tuleb arvestada ka konkreetse mudeli müratasemega – seade peab töötama mitte ainult päeval, vaid ka öösel, kui elutoa niiskustase tavaliselt tõuseb.

Oro Eesti OÜ on õhukuivatite müügile spetsialiseerunud ettevõte, kellel on pikaajaline kogemus ja Baltikumi kõige laiem õhukuivatite valik. Oro Eesti OÜ soovitab osta ainult pikka aega testitud, usaldusväärseid ja vastupidavaid Rootsi õhukuivateid tootjalt Wood's. Selle ettevõtte õhukuivatid on ühed populaarsemad Euroopas ja nad toodavad ka ühte kahest Rootsis enim müüdavast õhukuivatist. Wood'si õhukuivatid on saavutanud esikohti Rootsis peetaval võistlusel Best In Test.

WDD80 Wood's oma eriti vaikse töö, kompaktse suuruse ja võimega tagada vajalik niiskusetase 60–70 ruutmeetri suurustes eluruumides on üks Baltikumi enimmüüdud õhukuivateid. See kõige populaarsem õhukuivati suudab koguda kuni 8 liitrit vett päevas, mis on piisav kolme- kuni neljatoalise eluruumi jaoks. See seade on niiskuse kogumisel efektiivne olenemata toatemperatuurist ja lisaks soojendab ruume sooja õhu välja puhumisega, mis muudab selle ideaalseks vähem köetavate ruumide jaoks (näiteks suvilad). See Wood'si õhukuivati eemaldab aknakondensaadi, peatab hallituse leviku ning muudab teie kodu soojemaks ja mugavamaks. Õhukuivati WDD80 Wood's täiendav eelis võrreldes kompressori tüüpi õhukuivatitega on see, et WDD80 on varustatud ionisaatoriga, mis vähendab õhus lendlevat tolmu. Ionisaatorit on võimalik vastavalt soovile sisse või välja lülitada. Sellele seadmele kehtib praegu kolmeaastane garantii.

Aastal 2019 tutvustas Wood's MDK-seeria uue põlvkonna kompressori tüüpi õhukuivateid, mis kasutavad tavapärase ja peagi keelustatava freooni asemel järgmise põlvkonna orgaanilist külmutusagensi R290 propaani gaasi. Selle gaasi kasutamine ei kaitse mitte ainult keskkonda, vaid vähendab märkimisväärselt elektritarbimist võrreldes tavalise külmutusagensiga (freoon).

Seeria väikseim mudel MDK11 on kompaktse disaini ja väiksema kaalu tõttu ideaalne väiksematele pindadele, näiteks ühte ruumi või vannituppa. Samas on see piisavalt võimas, et kuivatada ka suuremaid, kuni 50-ruutmeetriseid ruume. Sama korpusega on saadaval kuivati MDK13, mis mõeldud kasutamiseks pisut suuremates, kuni 60-ruutmeetristes ruumides. Selle seeria mudeli veelgi suuremad MDK21 (kuni 70 ruutmeetrit) ja MDK26 (kuni 120 ruutmeetrit) on võimsad ja nägusad kasutamiseks erinevates tingimustes. Kuivateid saab tänu põhjal asetsevatele ratastele hõlpsasti transportida. Kõikide MDK-seeria õhukuivatitega kaasneb kolmeaastane garantii. Seadmetel on kaasaegne disain ja LCD-ekraan, mis võimaldab teil näha hetke niiskustaset ning määrata soovitud niiskustase.

Wood'si hübriidmudelid AD20 ja AD30 ühendavad õhukuivatuse suure energiatõhususe ning töökindluse standardid Rootsi ainulaadse õhufiltreerimise ja õhu puhastamise süsteemiga, nii et nende seadmete abil saate nautida kõige mugavamaid siseõhu tingimusi. Tänu Rootsi patenditud ION HEPA filtrisüsteemile puhastab AD20 Hybrid (erinevalt teistest kombineeritud õhukuivatitest-õhupuhastitest) õhku tõhusalt, suurendamata elektritarbimist ega mürataset.

Wood'si AD-seeria õhukuivatid-õhupuhastid on usaldusväärsed, tõhusad ja säästavad elektrienergiat. Õhu kuivatamine kaitseb teid niiskuse ja hallituskahjustuste eest ning õhu puhastamine hoiab ära ohtlike osakeste, bakterite, viiruste ja muude allergeenide kuhjumise. AD20 ja AD30 on ühed kõige uuenduslikumad ning nutikamad õhukuivatid-õhupuhastid turul.

Kõik SW-seeria õhukuivatid on komplekteeritud eranditult Rootsi tehases, mudelitel on metallkorpus, suur kümneliitrine mahuti (või võimalus ühendada seade äravooluga), nad suudavad automaatselt säilitada soovitud õhuniiskuse taset, on väga tõhusad ja üllatavalt energiasäästlikud. Väikseima mahutavusega mudel SW22F on mõeldud kuni 60-ruutmeetristele ruumidele, samas võimsaim sama seeria kuivati SW59F suudab teenindada kuni 160 ruutmeetri suuruseid ruume ja koguda kuni 41 liitrit vett päevas. SW-seeria õhukuivatid on loodud taluma suurt tolmu ja ebaharilikult kõrget õhuniiskust, sobivad kasutamiseks keldrites, ladudes või garaažides niiskuse eemaldamiseks ning samal ajal õhu puhastamiseks kaasasoleva hallitusevastase SMF-filtriga. Kui vahetate SMF-i õhufiltreid vähemalt üks kord aastas, saab SW-seeria õhukuivatite garantiid pikendada kuni kuue aastani.

Sama Rootsi tehas komplekteerib ka WCD3 Pro ja WCD4 Pro õhukuivateid, mis nagu SW-seeria õhukuivatidki sobivad ideaalselt kasutamiseks tööstuses, ehituses või mujal raskemates tingimustes. Lisaks on WCD Pro seeria õhukuivatitel vastupidavad rattad ja volditav käepide, mis hõlbustab seadmete transportimist.

Rohkem infot: ohukuivatid.ee

Jaga
Kommentaarid