Umbes 3000 kilomeetri sügavusel maapõues asub Maa rauast ja niklist tuum. Sulametalli liikumine välistuumas tekitab magnetvälja, mis kaitseb meid kosmosest tuleva eluohtliku kiirguse eest. Ja nüüd tundub, et magnetväli varustab meid ka sisemise kompassiga, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Ameerika Ühendriikide geoloogiaprofessor Joe Kirschvink arvab, et inimesed tajuvad magnetvälja muutusi täpselt samamoodi nagu mõni loom.

Näiteks mitu linnuliiki navigeerib Maa magnetvälja järgi. Teadlased usuvad, et nende magnetmeel tugineb nokas paiknevatele magnetiidiosakesi sisaldavatele struktuuridele ja erilistele valkudele nende silmades.

Joe Kirschvink pani katseisikud Faraday puuri – metallkasti, mis kaitseb sisemust väliste elektromagnetiliste mõjutuste eest. Kui teadlane muutis magnetvälja puuris, muutusid katseisikute ajudes niinimetatud alfalainete parameetrid tähelepanuväärsel määral. Kirschvink tõlgendas seda märgina, et aju töötleb magnetmeelelt saadud aistinguid.

Loe oktoobri Imelisest Teadusest, milliseid uusi meeli lisaks klassikalisele viiele meelele teadlased inimestel veel eristavad.