Märkimisväärse edu taga on arvutuslik bioloogia, vahendab ERR teadus.

Evolutsioon pole enam ainult paleontoloogide ega bioloogide pärusmaa. "Viimased kümme aastat on toonud terve hunniku andmeid, mis võimaldavad küsida huvitavaid statistilisi küsimusi, tõmmates inimesi mitmetelt elualadelt.

Bioloogiaõpikutes näed aga endiselt elevanti ja hobust ning küsid, milline nende esivanem olla võis ja kuidas nende elupuud lahknesid. Tegelikult saame me aga küsida ka juba, kas me saame muuta evolutsiooniteaduse ennustuslikuks," mõtiskles uurimuse füüsikutaustaga kaasautor Michael Lässig.

Ent kui kaelkirjakute ja hobuste puhul peab silmatorkavate muutuste märkamiseks ja ennustuste kontrollimiseks tuhandeid aastaid ootama, siis bakterite ja viiruste seas käib evolutsioon kiirema tempoga.

Piisavalt kiirega, et hooajaline gripiviirus inimeste immuunsüsteemi enamasti ära petta suudab. Sadadest miljonitest haigestunutest sureb igal aastal seetõttu kuni pool miljonit inimest.

Organismi valmisoleku tõstmiseks saab kasutada küll vaktsiine, kuid need ei pruugi alati ühtida gripi alatüübi populatsiooni geneetilise koodiga, mis just antud aastal levima hakkab.

Loe täisteksti saidil ERR teadus.