Seni on teateid tulnud 13 nakatunud inimesest ja üks laps on ka antraksi tõttu surnud. Ka 2500 põhjapõtra on surnud pärast seda, kui nad nakatusid haigusesse igikeltsast välja sulades nakkust levitavate korjuste kaudu. Venelased plaanivad nüüd 100 000 patogeeni kandvat põhjapõtra kokku koguda ning need lihaks teha.

Jamal-Neenetsi autonoomse piirkonna elanike jaoks on põhjapõdrakasvatus üks olulisemaid tegevusalasid, paljud elatuvadki eeskätt sellest. Arvatakse, et praegu elab piirkonnas umbes 750 000 põhjapõtra, mida on enam, kui piirkond toetada suudab. See on lisamure, kuna kui põhjapõdrad liialt palju taimkatet toiduks tarvitavad, kiirendab maa paljaksjäämine igikeltsa suvist sulamist veelgi.

Uurali taime- ja loomaökoloogia instituudi juht Vladimir Bogdanov ütles Rossiskaja Gazetale, et tegelikult võib 100 000 põtra isegi vähe olla ning tegelikult peaks arv olema kaks korda suurem, et hullemat ära hoida.

Plaan näeb ette, et kohalikelt ostetakse loomad kokku ja edasi tegeleb nendega (ehk siis teeb need lihaks) riik ise. See tähendab, et tänavune põhjapõdraliha eksport kasvab umbes 500 tonni võrra. Kohalikele on nii paljude põhjapõtrade ühekorraga kaotamine mõistagi ebameeldiv uudis.