Steven Ellise uurimisrühm on Vesuuvi tuha alla mattunud linnas väljakaevamisi teinud üle kümne aasta. Põhjalikud välitööd keskenduvad kahele kvartalile, kus elasid kehvemal järjel inimesed. Kunagise Porta di Stabia värava läheduses on välja kaevatud hulk hooneid, mille seas on paarkümmend peamiselt toidukraamiga kaubelnud poodi. Varem on Cincinnati ülikooli arheoloogid põhjalikult analüüsinud Pompei elanike prügimajandust.

Veevärgitorustiku ja lampkastide sisu analüüs lubab heita üsna täpse pildi meie ajaarvamise 79. aastal hävinud linna elanike toitumisharjumustele. Ellis esitles uurimistulemusi Ameerika arheoloogiainstituudi ja Ameerika filoloogia assotsiatsiooni ühisel aastakoosolekul. Uurija sõnul leidus torustikes ja latriinides hulgaliselt valmistoidu jäänuseid.

Selle põhjal on võimalik aru saada, millised toiduained olid kõige menukamad ja tõenäoliselt ka kõige odavamad. Pea kõikides hoonetes oli jälgi teraviljast, puuviljadest, pähklitest, oliividest ja läätsedest. Lisaks tarvitasid pompeilased suurtes kogustes kanamune ja kohalikku kala.
Loe edasi Novaatorist