Kui varem oli teada, et paljastuhnur (Heterocephalus glaber) on näiteks immuunne vähi vastu, siis nüüd avastasid teadlased, et ta on eriline imetaja veel selle poolest, et ta ei vanane.

Sisuliselt tähendab see, et vanemaks saades ei kasva paljastuhnuri tõenäosus ära surra nagu teistel inetajaliikidel, vahendab Science Alert. Vananemisprotsessi suremustõenäosust kirjeldav Gompertz-Makeham'i valem arvestab näiteks inimeste puhul, et see risk kahekordistub pärast seda, kui me 30 aastaseks saame.

Aga Ida Aafrika kõrbetes elav pisike kortsuline paljastuhnur on selle seaduspärasuse tõeline erand. Avastuse teinud Google'i teadusettevõtte Calico teadur Rochelle Buffenstein ütles, et käesolevad andmed on ühed kõige põnevamad, mida ta on kunagi kogunud. "Need andmed on vastukäivad kõige selle osas, mida me imetajate bioloogia kohta teame," lausus ta.

Buffenstein on paljastuhnureid üle 30 aasta uurinud ning on iga oma looma suremist põhjalikult dokumenteerinud. Pärast 3299 looma andmete analüüsimist leidis ta, et vananemise suremusrisk on 1/10 000. Oma uurimuse väljastas ta ajakirjas eLife.

Arvestades paljastuhnuri suurust, mis olenevalt soost on umbes 10-13 sentimeetrit ja 40-80 grammi, võiks selline näriline elada umbes 6 aastat. Aga paljastuhnur võib elada koguni 30 aastaseks!

"Meie uurimus tõestab, et paljastuhnur ei vanane samamoodi nagu teised imetajad, ta isegi ei näita mingeid vananemise märke ja suremusrisk ei tõuse," lausus Buffenstein.

Mis võib olla sellise tõelise elujõu taga? Arvatakse, et paljastuhnuri pikaealisuse põhjus võib olla proteiini NRG-1 suures sisalduses looma väikeajus - aju selles osas, mis kontrollib motoorset aktiivsust. Paljastuhnur talub ka suhteliselt suurt süsihappegaasi kontsentratsiooni ja tal puudub osaliselt valutunne. Ja nagu mainitud, ei teki tal pahaloomulisi kasvajaid.

Uruloom paljastuhnur elab suurtes keerulise sotsiaalse korraldusega kolooniates, kus paljuneb vaid üks emasloom (nn kuninganna) ja tema paarilisena 2–3 isaslooma. Ülejäänud isendid on steriilsed ja nad on spetsialiseerunud erinevatele töödele, näiteks elupaiga kaitse, käikude kaevamine, toiduotsimine jne. Koloonias elab kümneid, vahel sadu isendeid.

Paljastuhnurid askeldavad ringi ka Tallinna loomaaias. Vaata videost: