Uuringud viitavad nimelt, et lemmikloomadele toidu valmistamine moodustab kokku umbes viiendiku kogu maailma liha- ja kalakulust. Kui sinna lisada veel mõju süsinikuemissioonidele ning kliima soojenemisele, võib väita, et tegemist on täitsa tõsise probleemiga.

Yora nime kandev Briti ettevõte üritabki nüüd probleemi lahendada, asendades inimestele täiesti sobiliku liha hoopis parema, odavama ja loodussäästlikuma valguallika - kärbeste vakladega.

Idee peale tuli ettevõtte omanik Tom Neish. "Premium-klassi lemmikloomatoit on küll hea, kuid kas me peaksime ressursipuudusel tõesti nii palju liha oma lemmikloomadele söötma?" esitas Neish küsimuse.

Küsimus väärib küsimist. Hiljutine UCLA läbi viidud uurimus viitab, et kui vaid veerand kogu maailmas lemmikloomatoidu tootmiseks kasutatavast lihast läheks inimeste tarbeks, saaks sellest söönuks 26 miljonit keskmist ameeriklast.

Arvestades, et võrreldes keskmise maailma inimesega söövad ameeriklased tohututes kogustes, võiks teistes maailma piirkondades sama koguse toiduga toita veelgi rohkem inimesi.

Samas ei tekitaks vaklade söömine koertele mingeid tüsistusi - vastupidi, vaklades on palju kasulikke mineraale ja vitamiine, mis koerte tervist parandaks. Samuti saaks probleemideta rahuldatud rasvade ja valguvajadus.

Ettevõtte sõnul oleks märkimisväärne ka mõju keskkonnale - vaklade kasvatamine tekitaks kilo kohta 25 korda vähem kasvuhoonegaase, samuti saaks seda teha 47 korda väiksemal maa-alal ning 20 korda vähema vee hulgaga.