Krevettide elukeskkonna kiirele hävitamisele ja muudele kaubandusliku püügiga seonduvatele probleemidele lahendust otsiv idurfirma New Wave Foods tegeleb tehis-krevitiliha arendamisega laboratooriumis.

Arendajad katsetavad seal viise valkude eraldamiseks koorikloomade toiduks olevatest vetikatest ja segavad neid valgugeelidega kokku tehislihaks.

Õige maitse on väidetavalt juba saavutatud, kuid mereandide tekstuuri on keerulisem matkida.

“Mulle meeldib võrrelda seda leivataigna sõtkumisega. Kui leivataignat liiga kaua sõtkuda, muutub see väga kõvaks, liiga napil sõtkumisel jääb aga liiga pehmeks. See, kuidas me valgugeele segame ja joondame, annabki toiduainele tekstuuri,” selgitas idufirma tegevjuht Jennifer Kaehms.

Kui tema ja Dominique Barnes California San Diego ülikoolist ettevõtte kahe peale asutasid, oli nende esialgne eesmärk haiuimede kasvatamine laboris — nii soovisid naised panna piiri haide küttimisele ainult uimede pärast.

Ehkki lõpuks otsustati alustada krevettidest, pole haiuime-projekti hüljatud, vaid see ootab tulevikku koos plaanidega ka kammkarpide ja tuunikala “võltsimiseks”.

Foto: Wikimedia Commons / kasutaja AlbertCahalan

Lisaks Kaehmsile ja Barnesile juhtivat inseneri Michelle Wolfi hõlmav kolmeliikmeline töörühm kuulub praegu teadus-idufirmade inkubaatori IndieBio koosseisu. Inkubaator eraldas nende projektile tänavu oktoobris 250 000 dollari suuruse stipendiumi.

Kõik IndieBio töörühmad peavad oma tööd demonstreerima järgmise aasta veebruaris, mis tähendab, et seda, kas New Wave Foodsi loodud krevetiliha aseaine tõesti sööjad "ära petab", peaksime juba üsna varsti teada saama.