15. augustil 2018 leidis aset säästva tehnoloogia ideekonkursi ClimateLaunchpad Eesti eelvooru finaal. Kõige innovaatilisemateks rohetehnoloogia iduettevõteteks valiti SilverHull, 3cular ja Circup. Nemad lähevad 1.-2. novembril Eestit esindama maailma suurima roheliste äriideede võistluse ClimateLaunchpad suurfinaali Šotimaale.

Esimesele kohale tulnud iduettevõte SilverHull eesmärgiks on ehitada maailmas esimene autonoomne laevakere puhastussüsteem liikuvale laevale, mis vähendab laevade kütusekulu märkimisväärselt. Teiseks saanud startup 3cular tegeleb innovaatilise 3D-printimisega ja kasutab toormaterjalina puidujääke. Selliselt saab võimalikuks puidust keeruliste disainide ja detailide loomine, mis tavatöövõtteid kasutades (käsitöö, arvutijuhitav freesimine) nõuaksid liiga palju aega ja ressursse. Kolmandale kohale tulnud Circup toodab kuivjää tehnoloogial põhinevaid kiirpesumasinaid tanklatele ja kohvikettidele, mis aitavad kasutajal kohvimasina juures kiirelt, mugavalt ja hügieeninõutele vastavalt oma topsi puhtaks pesta.

Eesti esikolmikut ootavad ülitiheda konkurentsi tõttu ees kiired ajad - ülemaailmses suurfinaalis tuleb võistlustulle minna rohkem kui 130 säästva tehnoloogia startupiga. Lisaks rahalistele auhindadele pääsevad parimad meeskonnad 6-kuulisesse Climate-KIC ärikiirendisse. Võimalus mentorite käe all oma ideetasandil ettevõte reaalseks äriks kasvatada on vägagi tõenäoline. Seda saame näha eelmistel aastatel programmis osalenud Eesti edulugude Sympower, Reverse Resources ja Gelatex näitel.

Maailma suurimale roheideede võistlusele ClimateLaunchpad kandideeris eri paigus toimunud eelvoorudes sel aastal umbes 1500 innovaatilist ideed.