Juuksed lähevad halliks siis, kui melaniini tase neis langema hakkab. Melaniin on pigment, mis vastutab juuste loomuliku värvitooni eest, tehes blondid juuksed heledamaks ja brünettide pead tumedamaks.

Telegraph kirjutab, et varemgi oli teada, et geen nimega IRF4 on juuste värviga seotud, ent nüüd suudeti esmakordselt tõestada selle otsest seotust nende halliks minemisega. Uuringu tulemused ilmusid ajakirjas Nature Communications.

Dr Kaustubh Adhikari ütles, et kiilanemise ja juuste naturaalse värviga seotud geenid on teadlastele varasemastki tuttavad, ent see on esimene kord, kui üks konkreetne geen on juuste halliks minemisega siduda suudetud. "Analüüsisime paljusid erinevaid inimesi sellises mahus, nagu seda varem tehtud ei ole," ütles ta. "Võimalik on hallide juuste teket vältida ja võibolla isegi juba halliks läinud juukseid tagasi pöörata, nii et nad omandavad jälle oma esialgse värvitooni. Kui me kogu pigmenteerimisprotsessi paremini selgeks saame ja kõik sellega seotud geenid välja selgitame, peaks olema üsna lihtne leida vastav valk või ensüüm, millega seda reguleerida saab."

Kokku analüüsiti 6600 vabatahtliku DNA-d, inimesi mahtus valimisse nii Euroopast, Aafrikast kui Ameerika põliselanike seast. IFR4 seotus pigmendiga tähendab, et tulevikus võib olla vastavat ravimit võttes võimalik ka silmade värvi muuta.

Sama uuringumeeskond leidis ka mitmete teiste geenide otsese seotuse välimuse eripäradega - geen nimega EDAR on näiteks seotud võimsa habemekasvuga, kulmude paksuse eest vastutab geen nimega FOXL2. Lokkis juuste ja kräsupäisuse eest võib tänada geeni nimega PRSS53 ja geen nimega PAX3 on see, mille ühe versiooni tulemusena on inimesel tõenäoliselt üks pikk nn "monokulm" kahe asemel.