Uudist kuulutas esmaspäevane
, viidates Colorado osariigi ülikooli arheoloogile Christopher Fisherile, kes oma kolleegidega sündmuspaigas käis. Kuigi varem pole teadlased sinna sattunud, on legend ahvjumalast, kes väidetavalt ka oma kummardajatest (inim)naisi vägistamas käis ja nendele ahvinimestest lapsi sigitas, džunglirahvastele juba ammu tuntud.

Kindel paistab olevat, et ahvjumala kultus oli kombeks ühele kohalikule rahvale, mitte naabruses võimutsenud maiadele, seni pole sellel rahval isegi veel nime teada. Arheoloogid leidsid nüüd jälgi linnaplatsidest, maaparandusest, haudadest ja isegi maapealsest püramiidist, ennekõike aga kivist ahvipea (või on ta siiski jaaguaripea), mis kunagi ehtinud jumalakuju.

Ennekõike aga on arheoloogid vaimustuses, sest isegi hauarüüstajad ja muud vargad pole jõudnud džunglisse muinasrajatisi lõhkuma. Kadunud linn leiti satelliitpiltidelt, mis võetud 2012. aastal ja arheoloogid jõudsid kohale alles nüüd. Selleks, et kaitsta linna rüüstajate eest, jäeti ka linna asukoht praegu saladusse. Linn asub teadaolevalt Hondurases, regioonis nimega La Mosquitia, kuhu turiste ei satu peaaegu kunagi, küll on regioonis kanda kinnitanud narkokaupmehed.

Legend nn valgest linnast (la Ciudad Blanca) ulatuvad küll juba sajandite taha, kuna tegemist olevat olnud peidukohaga, kuhu kohalikud elanikud varjusid Hispaania konkistadooride eest. Ka maadevallutaja Hernan Cortes oli 1520. aastatel kuulnud muinasjutuliselt rikastest linnadest Hondurase aladel, mida keegi üles ei leidnud.1544. aastal oli Hondurase piiskop Cristobol de Pedraza aga külastanud korra linna, kus elanikud sõid kullast taldrikutelt.

Esimene kaasaja ekspeditsioon käis seda linna otsimas Esimese maailmasõja ajal. 1939. aastal teatas seikleja nimega Theodore Morde (elas 1911-1954), et on linna üleski leidnud, aga suri ilma, et muu maailm oleks võinud tema väidet kontrollida. Ka kuulus lendur Charles Lindbergh oli 1927. aastal teatanud, et nägi midagi helendavat sealtkandist üle lennates. Hondurase võimud ei suutnud 1952. aasta ekspeditsioonil nende väiteid tõestada.

Senised andmed viitavad tundmatu maiadega piirnenud kultuuri levimisele Hondurases 9. kuni 13. sajandini. Inimjaaguari kultus oli kombeks olmeekidele, aga nende tsivilisatsioon oli selleks ajaks juba ammu hääbunud, kirjalike allikate puudumine teeb ka regiooni ajaloo mõistmise üsna keeruliseks.