Lapse vanemad olid tema konditsioonist teadlikud juba enne sündi. Barcelona Vall d`Hebroni haigla vastsündinute osakonna juht Felix Castillo kinnitas, et lapse pea on normaalsest väiksem ja diagnoosis tal mikrotsefaalia, ent arst ütles samas, et uue ilmakodaniku elulised näitajad on normaalsed ja stabiilsed ning ka ta vanemad on lapse üle õnnelikud. Laps sündis neljakümnendal rasedusnädalal keisrilõike tulemusega.

BBC vahendab, et eelmisel kuul avastati Zika viirus ka ühel rasedal Sloveenia naisel, kes otsustas teha abordi. Hispaania tervishoiuministeeriumi teatel on riigis seni Zika viiruse nakkusjuhtumeid teada 190, neist nakatumistest 189 toimusid riigist väljas ja üks seksuaalsel teel. Äsja sündinud lapse ema nakatus reisil olles, ent ametivõimud ei täpsustanud, millises riigis see juhtus. Viirus levib teatavasti peamiselt Ladina-Ameerikas, eriti Brasiilias. Ehkki viiruse tekitatud haiguse kulg on enamasti üsna leebe, on nüüdseks selge, et see võib põhjustada mikrotsefaaliat ehk väikesepealisust.

Mikrotsefaalia puhul ei arene aju korralikult ja tulemuseks on tavapärasest väiksem pea. Selle tulemusena võivad selle arenguhäirega inimesed olla vaimselt mahajäänud, neil võivad olla häiritud motoorsed funktsioonid, kõnevõime ja esineda muidki sümptomeid.

Teadusajakiri Nature Microbiology ennustas oma raportis, et Zika viirusega võib nakatuda umbes 93,4 miljonit inimest, sealhulgas 1,65 miljonit rasedat naist. Suurbritannia ja USA teadlaste hinnangul elavad need ohus rasedad naised Kesk- ja Lõuna-Ameerikas.