Hiina puhtaima õhuga linnaks on Hainani saarel asuv Haikou, prefektuuritasemel linn, kus elab kaks miljonit inimest. Kookospähkli Linnana tuntud Haikou on ka väga populaarne turismilinn, mida külastab aastas miljoneid inimesi. Ja see ilmselt ka selgitab, miks linn oma õhu puhtusele suuremat rõhku paneb.

Puhtuselt teise õhuga linn on Shanghai naabruses asuv 1,2 miljoni elanikuga Zhoushan, kolmanda koha sai seekord Tiibeti keskus Lhasa, kus elab küll vähem kui 600 000 inimest.

Kümme puhtaima õhuga linna Hiinas. https://edition.cnn.com

Kõige ebameeldivama õhuga on Kirde-Hiinas asuva Hebei provintsi linnad, kus nn eriti peeneid mikroosakesi (PM2.5) on keskmiselt õhus 93 mikrogrammi kuupmeetri kohta, ületades ligi kolmekordselt riikliku standardi (35 mikrogrammi kuupmeetrile). Näiteks Eestis kehtivaks piirmääraks on 20 mikrogrammi kuupmeetrile. Maailma terviseorganisatsiooni maksimaalne piir tervisliku õhu jaoks on 25.

Ja nii on ka kõige saastatuma õhuga linnaks Baoding, kus elades rikub oma tervist pidevalt 11 miljonit elanikku. Kuigi võimud on karmistanud ka oma nõudeid õhu puhtuse suurendamiseks, ei ole Hebei provints just keskkonnasõbraliku poliitika teerajajaid. Hebei ümbritseb vahetult pealinna Pekingit ja kuigi pealinn kümne saastatuima linna hulka ei kuulugi, teenib selle regiooni tööstus peamiselt just pealinna huve.

Kümme kõige saastatuma õhuga linna Hiinas.  https://edition.cnn.com

Eriti peened osakesed on ohtlikud tervisele: raskendavad bronhiaalseid haiguseid ja võivad põhjustada probleeme südame- veresoontele, kinnitab Vikipeedia.