Kui tableti kujul manustatav ravim suudab tõesti aeglustada hävitavat vaimset allakäiku, mis Alzheimeri tõvega kaasneb, saaks sellest esimene uus ravim, mis selle haiguse raviks enam kui kümne aasta jooksul on turule tulnud.

Ravimi tootjaks on farmaatsiahiid Merck Labs ning see on praeguseks läbinud esimese kliiniliste katsete faasi, milles osales 32 patsienti. Esimeste testide eesmärgiks oli välja selgitada vaid see, kas ravim on tervisele ohutu, ent katsete käigus selgus, et see aitab muuhulgas tõkestada mürgiste amüloidvalkude tootmist. Need valgud kuhjuvad Alzheimeri tõbe põdeva inimese ajus ja amüloidvalkude moodustatud klombid „istuvad“ neuronite vahel, takistades oluliste toitainete ja signaalide liikumist. Koos „sõlmes“ neurofibrillidega on need kaks asja peamised indikaatorid sellest, et inimene põeb Alzheimerit. Teadlased on aastaid arutlenud selle üle, kumb neist Alzheimeri tõve puhul suuremat rolli mängib. Kui uus ravim aitab amüloidvalkude tootmisele piiri panna, võib see tähendada seda, et haiguse kulgu on saab aeglustada.

Uue ravimi nimi on Verubecestat. Juhtiv teadlane Matt Kennedy ütles Guardianile, et tänapäeval on Alzheimeri haigete raviks väga vähe võimalusi ja praegu saadaolevad variandid leevendavad lühiajaliselt sümptomeid, kuid ei tegele haiguse põhjustega.

Edasi katsetatakse ravimit 1500 patsiendi peal, kes põevad leebet kuni keskmist Alzheimeri tõbe ja 2000 inimese peal, kes on haiguse kõige varasemas staadiumis. Esimese katse tulemused on plaanis avalikustada juulis 2017 ja teise omad millalgi 2019. aastal.