Tugevatest elusolenditest rääkides kaldume kõigepealt mõtlema loomadele, kes oma jõudu meile hoomatavates mastaapides ilmutavad — alligaatoritel on uskumatult tugevad lõuad, gorillad on üle kere väga lihaselised, jne.

Tõeliselt vägevaid jõujuurikaid peame aga otsima väiksemate elukate seast. Näiteks selline putukas nagu sõnnikumardikas on tõeline kõrbete Herakles, kes suudab liigutada objekte, mis on tema enda kehamassist 1141 korda raskemad.

Veelgi uskumatumate jõunumbrite sooritajaid tuleb otsida aga veelgi pisemate eluvormide hulgast.

Sarvlestad on naeruväärselt tugevad ning üks konkreetne liik sarvlesti ladinakeelse nimetusega Archegozetes longisetosus suudab teadlaste tehtud mõõtmiste kinnitusel liigutada enda kehamassist 1180 korda raskemaid objekte.

Mida see tähendaks inimkeha mõõtkavasse üle kantult?

Kui umbes 110 kilone Islandi vägimees Hafþór Júlíus Björnsson hüüdnimega Thor, kes telesarjas „Troonide Mäng" (Game of Thrones) mängib Gregor Clegane’i hüüdnimega Mägi, oleks sama tugev kui sarvlest Archegozetes longisetosus, suudaks ta paigast liigutada pea 130 000 kilo ehk umbes kolm lastimata reaktiiv-reisilennukit Boeing 737 Next Generation.