Teadlased rakendasid 20 kassi ja nende peremeeste-perenaiste peal testi, mille 1960. aastatel töötas välja Ameerika-Kanada arengupsühholoog Mary Ainsworth hoopis väikelaste ja nende emade vahelise kiindumuse uurimiseks, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Algupärases testis sisenevad väikelaps ja ema meeldivasse laborikeskkonda, kus leidub palju mänguasju. Veidi aja pärast lisandub neile üks võõras inimene, varsti lahkub lapsevanem ruumist.

Peagi tuleb ta tagasi, siis lahkub võõras ning peagi ka ema, jättes lapse üksi. Nüüd siseneb võõras, üritades last lohutada, ning lõpuks tuleb tagasi ka ema.

Kogu selle aja jooksul jälgitakse lapse reaktsioone ning tehakse nende põhjal järeldusi lapse ja ema vahelise kiindumuse suuruse ja selle iseloomu kohta.

Turvaliselt kiindunud laps uurib siis, kui ema ruumis viibib, vabalt ümbrust, emalt saadav turvatunne lubab tal ka võõraga rahulikult suhelda. Ema ruumist lahkudes muutub laps nähtavalt häirituks, kuid tema naastes rahuneb märgatavalt. Kõrvalekalded sellest mustrist viitavad probleemidele lapse ja lapsevanema suhetes.

Teadlased on selle testiga uurinud ka koeri ning leidnud, et koeradki ammutavad oma peremeestelt samalaadset turvatunnet nagu väikelapsed. Nüüd aga võtsid Lincolni ülikooli teadlased ette kassid.

Selgus, et ehkki kassid väljendasid peremehe või perenaise ruumist lahkumise üle pahameelt näugumisega, ei ilmutanud nad muid kiindumuse märke, kirjutasid teadlased ajakirjas PLOS ONE ilmunud artiklis.

Isegi need kassid, keda peremehed iseloomustasid kui neisse väga kiindunud loomi, ei näinud peremehe lahkudes ülearu muretsevat ega näidanud tema naastes ka erilisi rõõmumärke.

Seega tõestasid teadlased, et kassid on tõesti sõltumatud olendid ning suhtuvad oma pererahvasse pigem nii nagu oleksid just nemad inimese peremehed.

Teadlaste arvates on kasside ja koerte nii erineva hoiaku põhjuseks asjaolu, et koerad on kodustatuna elanud palju kauem kui kassid, kasse pole kunagi aretatud spetsiaalse eesmärgiga kohandada neid kooseluks inimesega ning ka kasside loomulikud sotsiaalsed sidemed ei ole nii tihedad kui koertel.