Nädal enne haigusnähtude ilmnemist oli naise tervis olnud hea. Ta kinnitas arstidele, et polnud tarvitanud alkoholi, tubakat ega muid uimasteid. Arstid tegid hulga analüüse ja hindasid hoolikalt patsiendi sümptomeid, leides viimaks, et nende põhjustajaks ei saa olla mõni nakkushaigus, toksiin või ainevahetushäire.

Juhtumikirjelduse kohaselt andsid naise vanus, sugu ja kontrollimatud lihasspasmid mõista, et teda võib olla tabanud entsefaliidi eriti haruldane vorm — NMDA-retseptori antikehade tekkeline ajupõletik e anti-NMDA-entsefaliit (ingl anti-NMDA receptor encephalitis, NMDA receptor antibody encephalitis).

NMDA (N-metüül-D-aspartaadi) retseptorid väljenduvad ajurakkude pinnal.

Naist ravinud arsti ja juhtumikirjelduse juhtiva autori dr Susan Mathai osutusel kujutab anti-NMDA-entsefaliit endast autoimmuunhäiret. Autoimmuunhäired on sellised haigused, mille käigus immuunsüsteem ründab patsiendi enda organismi. Anti-NMDA-entsefaliidi puhul hakkab immuunsüsteem tootma antikehasid, mis ründavad aju NMDA-retseptorrakke.

Antikeha-rünnak põhjustab ajus põletikku, mis omakorda võib esile kutsuda mitmesuguseid neuroloogilisi sümptomeid nagu krambihood ja lihaskontrolli kaotamine, rääkis dr Mathai teadusuudiste veebilehele Live Science. Ehkki haigus on haruldane, tuleb seda ette sagedamini, kui võiks arvata, märkis dr Mathai, kelle teatel on seda konkreetset autoimmuunhäiret viimasel ajal üha sagedamini ajupõletike põhjusena tuvastama hakatud. Teadaolevalt tabab umbes neli viiest anti-NMDA-entsefaliidi juhtumist naisterahvaid.

Diagnoosi määramiseks võtsid arstid proovi patsiendi seljaajuvedelikust. Analüüs sisaldas antikehi, mis kinnitas haiguse olemasolu.

Pilt ja video näitavad sama haigust põdevaid patsiente:

Antud autoimmuunhaiguse kujunemise põhjused pole teadlastele seni veel päris selged, kuid arvatakse, et oma roll nende juures võib olla teatud tüüpi kasvajatel. Munasarja teratoom e mittevähiline kasvaja on tuumor, mida selle haiguse all kannatajatel kõige sagedamini avastatakse.

Patsiendi munasarju kontrollides avastasid arstid tõepoolest vasakpoolselt munasarjalt sellise kasvaja, mille nad ka ära opereerisid, sedastab aruanne.

Lisaks tuli arstidel haige organismist eemaldada ka kõik problemaatilised antikehad. Selleks tehti naisele plasmaferees — viis päeva vältav vere puhastamise protseduur, kirjutasid arstid. Patsiendile anti ravimeid immuunsüsteemi ohjeldamiseks, mis peatas antikehade juurdetootmise.

Nüüdseks on patsient haigusest täielikult paranenud, kinnitasid arstid juhtumikirjelduse kokkuvõttes.