Alustuseks peame küll nentima, et video väide, nagu Kaliningradi oblastis sõidaks ikka veel orduaegsed autod, ei vasta päris tõele. Teutooni ehk Saksa ordu kaotas oma valdused Preisimaal 1525. aastal, kui viimane ordumeister Poola vasallina Preisimaa hertsogiks sai. Aga tõesti, ordu eksisteerib ju Viinis vormiliselt tänase päevani.

Kohanimi Gerdauen oli tegelikult saksastunud vorm muistsete preislaste vanema nimest Girdava, kelle aladele 1260. aastal linnus on kerkinud. Ta alistus ordule ja asemele rajati 1325 juba ordulinnus. Linnaõigused sai Gerdauen 1398.

Enne teist maailmasõda elas Gerdauenis ligemale 5000 elanikku, täna elab selle varemetel asuvas külas Želežnodorožnõi (Raudtee-) aga vähem kui 3000 inimest. Kuigi elanikkond on 1945. aastaga võrreldes täielikult välja vahetatud, on näha ka selget mentaliteedi erinevust, kui võrrelda vanu Ida-Preisimaa linnu ühel ja teisel pool Vene-Poola piiri.

On selle põhjuseks siis peremehe rolli puudumine või üldine "nõukogude armeelik" mentaliteet, kus keegi millegi eest ei vastuta, igatahes on uuemal ajal hakatud vana linna tükkhaaval lahti lammutama ja ära vedama.

Selleks, et veenda, et tegemist pole vaid ühe autori negatiivse tõlgendusega, vaatame ka teisi YouTube'i pandud videoid.