Teadustöös leiti, et luti steriliseerinud lapsevanemate lastel oli suurem risk allergia (astma, ekseem) tekkeks, võrreldes lastega, kelle mahakukkunud lutti puhastasid vanemad oma suus. Suu mikroobe on tõepoolest võimalik vanemalt lapsele üle kanda, kinnitab ka foorumil sedasama arutelu juhtinud Tartu Ülikooli genoomika instituudi vanemteadur Elin Org:

"Muidugi tekib kuulajatel kohe küsimus, kuidas on sellisel viisil vanemalt lapsele kaariese edasikandmise riskiga, sest lisaks nn olulistele suus elavatele mikroobidele võivad vanemad kanda lapsele ka hambahaigusi põhjustavaid mikroobe. Seetõttu on oluline viia antud töö konkreetsesse konteksti.

Professor Egija Zaura uurimistöö viidi läbi Rootsis, kus suuhügieeni ning hammaste tervislik olukord on teatavasti palju parem kui näiteks Eestis. Samuti vaadati uuritavaid lapsi ainult kuni 36 elukuuni, mistõttu oleks huvitav vaadata, kas töös leitud efekt on nähtav ka samadel lastel hilisemas eas ja teistes populatsioonides. Hetkel on tegemist vaid leitud seosega, mille bioloogiline mehhanism vajab edasist uurimist.

Loe lähemalt ERR Novaatorist!