Üliarmas Grovesi kääbusleemur (Cheirogaleus grovesi) on üks rohkem kui 100 teadaolevast leemuriliigist ja elab Madagaskari kaguosas kahes rahvuspargis Ranomafanas ja Andringitras, kirjeldavad uue liigi leidnud teadlased ajakirjas Primate Conservation ilmunud töö kokkuvõttes.

Cheirogaleus'i perekonda kuuluv kääbusleemur on vaid 17 sentimeetrit pikk ja kaalub umbes 400 grammi, kuid tema saba on muljetavaldavalt 28 sentimeetrit pikk. Tal on punakas-pruun karvkate ja leemuritele omased tumepruunid ringid silmade ümber.

Nime on uus isend saanud mullu lahkunud Briti-Austraalia primatoloogi Colin Grovesi järgi, kes oma karjääri jooksul avastas rohkem kui 50 uut loomaliiki, nende hulgas ka uusi kääbusleemureid.

Grovesi kääbusleemur ja tema lähimad sugulased

Leemureid leidub vabas looduses vaid Madagaskari saarel. Kääbusleemurid elavad seal puude otsas ja toituvad peamiselt puuviljadest. Eluks vajalikku rasva hoiustavad nad oma pikkades sabades. Samas ei ole äsja avastatud uue liigi kohta veel palju teada.

National Geographic vahendab, et isendid saadi loodusest kätte käsitsi või uinutati nad nooltega ning püüti võrkudega kinni. Seejärel mõõtsid ja kaalusid teadlased loomi, võtsid vajalikud DNA proovid ning lasid leemurid samas paigas taas tagasi loodusesse.

DNA-d võrreldi mitme teise leemuriliigi omaga, et uus liik esile tuleks. Sellest uuringust ja varemgi kogutud andmed võimaldavad teadlastele usukda, et ka teisigi seni avastamata kääbusleemuri liike on Madagaskari metsikus looduses veel olemas.