Kotkas nabib drooni õhus kinni samal viisil nagu saaklooma ja viib selle kindla inimese kätte, kes teda preemiaks suupistega kostitab. Eesmärk on tüütuid põristajaid sealt eemaldada, kus korravalvuritel selleks vajadus tekib.

Kotkaid õpetati drooninapsajaks testprogrammi raames, aga seda katsetanud Hollandi politsei on nüüd otsustanud projektile joone alla tõmmata – seda nii lindude heaolule mõeldes kui ka tegevuse suhtelist tulutust silmas pidades.

Foto: AFP

Selgus, et kotkaste uuele oskusele ei leidu ikkagi piisavalt rakendust – vahepeal pole lenddroone hakanud kasutama ei terroristid ega tekita need õhumasinad ka muidu eriti palju ohtlikke olukordi.

Teiseks oli lindude väljaõpetamine kallis ja nad ei muutunud kunagi nii tõhusaks ja kuulekaks töövahendiks nagu seadusesilmad olid lootnud.

Hollandi politsei saatis kotkastega samal ajal pensionile teise sarnase testprogrammi, mille käigus püüti rotte õpetada võltsigarette, inimlaipu ja ebaseaduslikke ilutulestikumaterjale tuvastama.

Droonidega võitlemiseks on praegu juba erinevad tehnoloogilised lahendused, mis on kotkastest tõhusamad ja odavamad. Kui politseinikul on selleks pisike käsirelv, siis ta ei vaja kotkast, keda peab aastaid treenima ja kes ikka ei pruugi teha, mida oodatud.

Foto: AFP