See vähendab lapsesaamiseas olevate naiste arvu dramaatiliselt ning viib südivuse langemiseni ja toob kaasa ebakindla tuleviku kogu Fääri saartele, vahendab Copenhagen Post.

„See on ellujäämise küsimus,“ ütles Taani omavalitsuspiirkonna Fääri saarte endine majandusnõunik Hermann Oskarsson Taani ajalehele Politiken. „Noored naised, kes peaksid olema siin, et lapsi sünnitada, on läinud.“

Veidi alla 50 000 elanikuga Fääri saartel on juba praegu mehi 2000 võrra rohkem kui naisi ning mõned neist meestest on võtnud asja ise käsile ja hakanud sisse tooma naisi ja elukaaslasi Filipiinidelt ja Taist.

Filipiinlased ja taid moodustavad kaks suurimat välismaalaste gruppi Fääri saartel. Neid on kokku umbes 200 ja enamasti on nad naised.

Fääri saarte suuruselt teises asulas Klaksvíkis, kus elab 4600 inimest, on juba 15 Aasia naist.

2010. aastal filipiinlannaga abiellunud Bjarni Ziska Dahl ütles, et välismaa naised võivad olla vastus Fääri saarte ees seisvatele küsimustele.

„Me peame tunnistama, et probleem on olemas ja need võõrad väärikalt teretulnuks kuulutama,“ ütles Dahl Taani ringhäälingu uudisteportaalile DR Nyheder.

Dahl ja tema naine Che ütlesid, et neil on palju ühist: mõlemad on harjunud saareeluga, on pühendunud perekonnale ja igatsevad lihtsust. Dahli sõnul on Aasia naised tihti valmis tegema töid, mida fääri naised teha ei soovi.

Tina (nimi muudetud) on fääri naine 20. eluaastates, kes valis kodust lahkumise ja Taani kolimise.

„Ma kolisin, sest mind ahistati ja ma ei saanud sellest kodus rääkida,“ ütles Tina Copenhagen Postile. „Mulle meeldis Taanis olla, sest ma olin anonüümne ega pidanud tervitama kõiki, keda tänaval kohtasin.“

Tina sõnul on fääri mehed vähemalt osa põhjusest, miks fääri naised lahkuvad.

„Seal on endiselt meeste omapoiste võrgustik ja nad tunnevad, et võim on nende käes, aga naised hakkavad aeglaselt mängu sisse saama,“ ütles Tina.

Kuigi ta ei ole veel saartele naasnud, ütles Tina, et kodust paremat kohta siiski ei ole.

„Miski ei liiguta mind nii nagu Fääri loodus,“ ütles Tina. „Me elame päev korraga ega ole kalendri orjad.“