Mõistagi pole puuk ise taimetoitlane, kuid võib eluks ajaks taimset toitu eelistama panna oma ohvrid.

Inglise keeles Texase osariigi sümboli järgi "ühe tähe puugiks" (ingl lone star tick) nimetatav lülijalgne kannab mitmeid haiguseid, kuid tähelepanuväärseim tolle eluka juures on tema võime tekitada inimestel allergiat liha suhtes.

Põhjus peitub ühendis nimega alfa-gal (galaktoos-alfa-1,3-galaktoos), teatud süsivesikus, mis on omane mitte-esikloomalistele imetajatele.

Inimorganismis alfa-gali ei leidu, kuid tavaliselt suudab meie seedeelundkond seda ilma soovimatute kõrvalnähtudeta töödelda. Kui sööme liha, mis sisaldab alfa-gali, seedub see soolkonnas probleemitult.

Kui toosama aine satub aga puugihammustuse kaudu vereringesse, on tagajärjed hoopis teistsugused — inimese immuunsüsteem tajub ühendit nimelt ohuna organismile ning hakkab tootma selle vastu kaitset pakkuvaid antikehasid. Antikehad jäävadki vereringesse, mis tähendab, et alfa-gali sisaldava liha söömine võib põhjustada ränki allergianähte.

Reaktsioonide ägedus siiski kõigub inimeseti. Kõige tõsisematel puhkudel võib ohvril tekkida tunne, et ta põleb, millega kaasneb hingamispeetus.

Reaktsioonid alfa-galile võivad mõnedel juhtudel iga manustamiskorraga hullemaks muutuda. Sümptomid võivad ilmneda isegi kuni kaheksa tundi pärast alfa-gali söömist, mis tähendab, et allergeeni tuvastamine võib osutuda väga keeruliseks.

Foto: tootja

Tervisehäiret pole seni suudetud kuidagi ravida ning arstid ei oska öelda, kas lihaallergia ajapikku taandub. See tähendab, et puugilt hammustada saanud inimene peab kogu ülejäänud elu punast liha vältima, kui ta ei soovi kannatada sügelevat löövet või harvadel puhkudel suisa äkksurma läbi elu kaotada.

Kala ja linnuliha alfa-gali ei sisalda, mistõttu Texase puugi hammustusest johtuva allergia all kannatajad võivad neid süüa, kartmata vaevuseid. Allergianähte võivad aga tekitata mõned piimatooted, nagu ka looma- või searasvas valmistatud köögiviljad.

Seos lihaallergiate ja puukide vahel avastati alles seitse aastat tagasi Austraalias, kus ühe teist liiki puugi hammustus sarnaseid sümptomeid põhjustas.

Puukide tekitatud allergia hämmeldab teadlaseid, eriti seetõttu, et alfa-gal on suhkur, mitte valk. Suurem osa allergiaid — nagu näiteks maapähkliallergia — kujutavad endast immuunreaktsiooni teatud valkudele. Tõtt-öelda on alfa-gali allergia ainus teadaolev suhkrust johtuv allergia maailmas.

Õnneks elab konkreetne puuk peamiselt Ameerika Ühendriikide kesk- ja lõunaosas. Pole teada, et mõni Eestis levinud puugiliikidest lihaallergiaid põhjustaks.

Allikas: Science Daily