Briti kunstniku Michael Pinsky "saastekapslid" koosnevad viiest telgilaadsest läbipaistvast omavahel ühendatud kuplist, milles igaühes on maailma eri paiga "õhk" sees.

Nii saab kuplite külastaja tunda, kui kohutav on sudu Indias New Delhis või Hiinas Pekingis, astuda Brasiilia São Paulo õhku, tunda ka Londoni enda heitgaasidest rikast õhku ning lõpuks puhata kopse Norra väikesaare Tautra atmosfääriga, vahendab The Guardian.

Iga kapsel reguleeritud andmaks edasi võimalikult ehedat kogemust, olles kliima, temperatuuri ja õhukvaliteedid osas originaalile ligilähedane. "Mu eesmärk on anda täielik kogemus, nagu inimene viibiks neis paikades kohapeal," selgitas Pinsky.

Ja lisaks veel lõhn: hingemattev vanade autode hais New Delhis, etanooli-baasil kütuse lõhn São Paulos, diisliaroom Londonis jne. Kuni lõpuks jõuab külastaja Norra puhta õhu kätte - ilmselt on selles kapslis puhtaim õhk kogu Londonis.

Kapslid avati Londonis Somerset House'i kunstigalerii hoovis Maa päeva auks, mida tähistatakse igal aastal 22. aprillil.

Kõigest paar päeva tagasi ilmus värske ülemaailmse õhukvaliteedi raport The State of Global Air 2018, mille andmetel hingab rohkem kui 95% maailmas elavatest inimestest õhku, mis sisaldab ebatervislikul tasemel saastet.