Briti sukelduja Rich Horner jagas sotsiaalmeedias ja YouTube'is lühikest videot, milles on näha tema sukeldumist Bali saare vetes. Videos on ta paksult ümbritsetud erinevast plastprügist, kilekottidest ja toidupakenditest, mis hõljudes jäävad ette nii tema kui ka meres elavatele troopiliste veeasukate teekonnale, vahendab The Guardian.

"Kilekotid, plastpudelid, plasttopsid, plastlehed, plastämbrid, plastkotid, plastkõrred, plastkorvid, veelkord kilekotid, kilekotid, kilekotid," loetles Horner nähtut oma Facebooki kontol. "Nii palju plastikut!"

Videos on näha ka, kuidas prügi tekitab suuremaid klompe või koguni kihte, näiteks meretaimedesse takerdudes.

Ja eks probleem ei ole vaid vees, vaid ka maal: Bali saarte randadele on enamasti naabrilt, Jaava saarelt juba mitu kuud prügi kogunenud, seoses vihmahooajaga. Või nagu kohalikud seda kutsuvad, siis "prügihooajaga".

Prügi on Indoneesias väga suur probleem: riik on maailma suuruselt teine plastprügi reostaja, jäädes alla vaid "liidrile" Hiinale. Iga päev toodetakse umbes 130 000 tonni prügi, millest pool jõuab prügilatesse ja pool visatakse illegaalselt kuskile loodusesse. Seda kõike kroonib valitsuse suhteliselt leige suhtumine ning inimeste vähene teadmine taaskasutusest.

Viimasel ajal on keskkonnaaktivistide eestvedamisel siiski väikseid samme astutud. Näiteks korraldati paar nädalat tagasi Balil suured koristustalgud, et päästa natukenegi paradiisisaare ilusat loodust. Aga näib, et veel pikk tee on minna.

Vaata Horneri ehmatavat videot:

Video: AFP