Itaalia valitsus planeerib laevaliiklust Veneetsias piirata, kuid WahVi hinnangul sellest Veneetsia laguuni kaitsmiseks ei piisa. Kuigi laguuni ei taheta enam 55 000 tonnist suurema veeväljasurvega laevu lubada, sisaldub valitsuse kavas samas ka vastuoluline idee kaevata laguuni uus kanal, mida mööda pääseksid kruiisilaevad Veneetsia südamesse põhja poolt.

TTÜ teatab, et 2014. aastal hakkasid üheksa teadlast erinevaist maailma paigust Veneetsia mereinstituudi (CNR ISMAR) eestvedamisel uurima, missugust mõju tihe kruiisilaevaliiklus ja selle tekitatud erosioon Veneetsia laguunile avaldanud on. Töösse olid kaasatud teadlased Ca’ Foscari Ülikoolist Veneetsias, James Cook´i Ülikoolist (Austraalia), Sacred Heart Ülikoolist (USA), aga ka Tallinna Tehnikaülikooli teadlased Tarmo Soomere ja Kevin Parnell. Professor Parnelli tööd on varemgi mõjutanud riiklikku poliitikat. Nii keelati kiirlaevade liiklus mõnedes Uus-Meremaa fjordides just tema mõõtmistele tuginenes.

Teadlased selgitasid välja, et mitmekümne aasta pikkune tihe laevaliiklus laguuni lääneserva kaevatud kanalis on ulatuslikult randa lõhkunud ja laguuni ökosüsteemi kahjustanud. Teadlased järeldasid, et tihe laevaliiklus süvendab aegamisi laguuni keskosa ja lõhub sealseid looduslikke elupaiku. Laguuni inimtekkeline sügavnemine avab tormilainetele ja erakordsetele veetõusudele otsetee Veneetsiasse. Pidev setete liigutamine võib laguuni põhja aastasadade jooksul settinud saasteaineid kergesti veesambasse paisata, kahjustades nii loodust kui inimesi.

Nüüd on WahV võtnud oma sõnumite aluseks teadlaste kolme aasta jooksul tehtud teadustöö. Nende kampaania eesmärk on aidata üldsusel mõista, et idee rajada laguuni veel üks kanal pole hea lahendus kruiisilaevade probleemile. Keskne sõnum on, et Veneetsia ellujäämine sõltub laguuni ökosüsteemi laitmatus toimimisest ning et strateegilised otsused tuleb langetada tõenduspõhiselt.

On päris ebatavaline, et kõne all oleva uuringu tulemused levivad mitte teadlaste endi säutsudena, vaid oma kodulinna patriootide kujundatud plakatitel, mida kleebiti nii tänavatele üle terve Veneetsia kui ka valgustati inimesi sotsiaalmeedia vahendusel. Teadlaste sõnumid on nüüd paigutatud ka kleepsudele, mis levivad kulutulena kohalike ettevõtjate saadetavatel pakkidel. Paljud neist, kes on mures Veneetsia tuleviku pärast, kasutavad neid tervituskaartidel ja kingituspakenditel ning neid kantakse ka riietel.