Kui eelmisel nädalal tuli ÜRO välja uuringuga, et kõige õnnelikumad inimesed elavad Soomes, siis nüüd on ettevõte Mercer väljastanud oma iga-aastase parima elukeskkonna edetabeli, milles on analüüsitud elutingimusi 231 maailma linnas.

Kõige mõnusamaks kohaks, kus elada, on juba üheksandat aastat järjest Austria pealinn Viin, vahendab Reuters. Edetabeli esimeses kümnes on lausa kaheksa Euroopa linna, lisaks üks Uus-Meremaa ja üks Kanada linn.

Kõige nukram elu on aga konfliktidest räsitud Iraagi pealinnas Bagdadis, seda juba pea kümme aastat. Isegi kodusõjas Süüria pealinn Damascus on edetabelis Bagdadist kuus kohta kõrgemal.

Aga meie oma kodune Tallinn? Kus see paikneb? Merceri edetabelis oleme suhteliselt keskel, tabeli esimeses otsas 87. kohal, jagades seda Küprose linna Limassoliga.

Riia on meist edetabelis paar kohta tagapool 90. kohal, Vilnius ja Varssavi aga natuke eespool, vastavalt 81. ja 82. kohal. Helsingi, kus elavad siis ÜRO andmetel maailma õnnelikumad inimesed, on 32. kohal.

Mercer võttis edetabeli koostamisel muu hulgas arvesse kohalikku poliitilist stabiilsust, tervishoiu- ja haridussüsteemi, kuritegevust, vaba aja veetmis võimalusi ja ühistransporti. 1,8 miljoni elanikuga Viin osutus edukaimaks, sest seal on elav kultuurielu, kättesaadav tervisesüsteem ja mõistlikud elamiskulud.

Mercer on sellist edetabelit koostanud juba paar aastakümmet ja selle aja jooksul on elu kõige märgatavamalt paranenud Bosnia ja Hertsegoviinas Sarajevos (paranenud 21,5%), mis on ka loogiline, sest 1998. aastal taastus see alles verisest konfliktist serblastega.

Kümme kõige parema elukeskkonnaga linna:

1. Viin, Austria

2. Zürich, Šveits

3. Auckland, Uus-Meremaa

4. München, Saksamaa

5. Vancouver, Kanada

6. Düsseldorf, Saksamaa

7. Frankfurt, Saksamaa

8. Genf, Šveits

9. Kopenhaagen, Taani

10. Basel, Šveits

...

Kümme kõige halvema elukeskkonnaga linna:

222. Conakry, Guinea

223. Kinshasa, Kongo Demokraatlik Vabariik

224. Brazzaville, Kongo Vabariik

225. Damascus, Süüria

226. N'Djamena, Tšaad

227. Hartum, Sudaan

228. Port-au-Prince, Haiti

229. Sanaa, Jeemen

230. Bangui, Kesk-Aafrika Vabariik

231. Bagdad, Iraak

Kogu edetabelit saab vaadata siit!